Journalisten in cassatie tegen afluisteruitspraak

Rotterdam, 3 nov. Dagblad De Telegraaf, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren gaan in cassatie tegen het besluit van het gerechtshof in Den Haag dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in beginsel journalisten mag afluisteren. Dat heeft de Telegraaf donderdag bekendgemaakt. Twee verslaggevers van deze krant, die dossiers over crimineel Mink K. in handen hadden, werden begin dit jaar door de AIVD afgeluisterd.

De krant, de NVJ en het genootschap zullen aanvoeren dat de uitspraak ”het recht tot journalistieke bronbescherming illusoir maakt”. Volgens de drie partijen leidt de uitspraak ertoe dat de AIVD, door te beginnen met het onderzoeken van journalisten, uiteindelijk hun bronnen zal kunnen traceren.