Internet Voorkeur

Woningsites. Aan dynamiek ontbreekt het niet in de online woningmarkt . Huizensite Funda.nl heeft plannen voor een eigen merk hypotheek, en intussen kocht de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, de Rabobank, deze week de grootste Funda-concurrent: website Zoekallehuizen.nl. Met het uitbaten van een huizensite probeert de Rabobank een nog grotere speler te worden in de online woningmarkt. Website Zoekallehuizen.nl won dit jaar een langslepende rechtszaak die was aangespannen door de NVM-makelaars. Zoekallehuizen zou ongeoorloofd gebruik maken van de database van huizensite Funda, de grootste van Nederland. De rechter bepaalde, ook in hoger beroep, dat er alleen werd doorgelinkt naar Funda-huizen, en Zoekallehuizen zou daarom als een zoekmachine beschouwd moeten worden. Er loopt overigens nog wel een bodemprocedure tegen Zoekallehuizen.

Nu het web het woningaanbod voor iedereen inzichtelijk heeft gemaakt, verandert de rol van de makelaar. Op sites als Vjeh.nl (verkoop je eigen huis) en eigenhuismakelaar.nl verkopen particulieren hun woning zonder makelaar. Ook een populaire plek om een woning te slijten: Marktplaats.nl, bij de W van Woning.

Zie: www.zoekallehuizen.nl; www.vjeh.nl en www.eigenhuis.nl