in de marge

1 liter base coat en 1 liter top coat levert al een groot scherm op.

Een goed projectiescherm is duur. De projector op een witte muur laten projecteren levert een zeer matig beeld op. Vooral door het slechte contrast en de gebrekkige helderheid. Beter is het om de muur eerst te bewerken met bijvoorbeeld de nieuwe Mighty Brighty Projectie Scherm Verf van Vogel’s.

Het aanbrengen van de verf kan in elke schermverhouding, het traditionele 4:3 formaat of 16:9 zoals we dat kennen van de moderne breedbeeldtelevisies. Er zijn drie verfpakketten: eentje voor een scherm van maximaal vijf vierkante meter (€ 99,95), een voor zes vierkante meter (€ 199,95). Om het contrast nog beter in beeld te brengen, is er voorzien in een verwijderbaar magnetische lijst. Deze blijft op de muur kleven doordat de verf magnetische deeltjes bevat. Het derde pakket (€ 299,95) is er voor ruimtes waarbij er op een oppervlakte van elf vierkante meter geprojecteerd kan worden. Een mooie onzichtbare oplossing. Wie de donkere lijst weghaalt, ziet een normale witte of lichtgrijze muur.

Vogel’s belooft de gebruiker dat de beeldkwaliteit met deze verf net zo goed is als bij gebruik van een professioneel projectiescherm. Konica Minolta, in het bezit van een handzame meter waarmee feitelijke projectie resultaten te meten zijn, onderwierp de verf van Vogel’s aan een test in een ruimte met zacht daglicht tijdens een zonnige dag. Uit het onderzoek bleek dat de verf in ieder geval 40 procent meer contrast laat zien dan conventionele muurverf. De helderheid zou vergeleken met gewone muurverf gemiddeld 20 procent hoger zijn, en maximaal 45 procent. Gezien de prijs van de verf is het, zeker voor gebruik in de huiskamer een goed alternatief voor een duur projectiescherm.

Mighty Brighty is verkrijgbaar in de elektronicawinkel.

Laurens van Aggelen