Hedgefondsen Stork blijven weg bij rechter

John Paulson en Bernard Oppetit zijn niet op het vliegtuig gestapt uit New York en Londen om vanmorgen voor de rechter in Amsterdam te verschijnen. De voormannen van Centaurus en Paulson, de twee activistische grootaandeelhouders (hedgefondsen) van Stork die opsplitsing van het industrieel concern eisen, waren op verzoek van Stork opgeroepen om voor een voorlopig getuigenverhoor te verschijnen. Zelfs hun advocaat was er niet.

Stork wil weten hoe lang Centaurus en Paulson al samenwerken. Doel daarvan is om uit te zoeken of de twee niet te laat hebben gemeld dat ze gezamenlijk optrekken en ze daarmee de Wet Melding Zeggenschap (WMZ) hebben overtreden.

In een verklaring lieten de twee hedgefondsen weten de zitting „tijdverspilling” te vinden en dat die leidt tot „aanzienlijke” kosten voor Stork. Het concern kan die tijd beter besteden aan zijn zakelijke activiteiten. De aandeelhouders zijn wel bereid voor de rechtbank te verschijnen als de rechter meent dat getuigenverhoren noodzakelijk zijn.

Advocaat Ruud Hermans, die namens Stork optrad, betoogde dat als er niets aan het optreden van Centaurus en Paulson wordt gedaan dat voor andere partijen een prikkel kan zijn om bij andere bedrijven ook de WMZ „aan hun laars te lappen”. Hij ontkende na vragen van de rechter dat Stork de procedure voert om de aandeelhouders monddood te maken.

Als blijkt dat beide grootaandeelhouders hun gezamenlijk optreden te laat bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben gemeld, zal Stork een procedure aanspannen om de uitoefening van stemmen waarover Paulson en Centaurus beschikken te schorsen. Stork wil ook dat Centaurus en Paulson een gerechtelijk verbod krijgen om meer aandelen te kopen. De rechter doet op 16 november uitspraak.