Grote hazen voor Lance

Lance Armstrong krijgt bij zijn debuut als marathonloper, aanstaande zondag in New York, hulp van een voormalig winnaar en twee olympisch kampioenen. Alberto Salazar (drievoudig winnaar in New York), Joan Benoit Samuelson (olympisch marathongoud in 1984) en Hicham El Guerrouj (olympisch goud op de 1.500 en 5.000 meter in 2004) zijn ‘hazen’ voor de zevenvoudig winnaar van wielerronde Tour de France.

„Ik zou dit voor niemand anders hebben gedaan”, zei Salazar, in 1982 de laatste Amerikaanse winnaar van de New York City Marathon. „Ik wil gewoon wat tijd met hem doorbrengen.”

De 48-jarige Salazar loopt de eerste zestien kilometer met Armstrong, daarna neemt Samuelson (49), in Los Angeles winnares van de eerste olympische vrouwenmarathon), het van hem over. Vervolgens is de Marokkaan El Guerrouj (32) tien kilometer gangmaker. Het laatste gedeelte van de ruim 42 kilometer is Armstrong op zichzelf aangewezen.

„Ik denk dat ik de langzaamste schakel van de groep ben. Ik ben een oude man”, grapte Salazar vooraf. „Het zou zwaar zijn te proberen de hele afstand te lopen.”

Armstrong heeft laten weten de marathon binnen de drie uur te willen voltooien. Een van de voornaamste redenen voor de Texaan om mee te lopen is aandacht vragen en geld inzamelen voor zijn stichting voor kankeronderzoek. De Amerikaan overleefde zelf teelbalkanker en fietste na zijn genezing een record aan overwinningen in de Tour de France. (AP)