Goed spel geen garantie voor basisplaats bij Ajax

Ajax 3 Austria Wien 0

Ruststand 1-0. 35. Huntelaar 1-0; 65. Manucharyan 2-0; 68. Huntelaar 3-0. Scheidsrechter: Corpodean (Roe). Toeschouwers: 32.285.

Tot drie keer toe maakte Ajax gisteravond in het UEFA-Cupduel met Austria Wien een doelpunt uit een spelhervatting. Even vaak werd de treffer ingeleid door Kenneth Perez die met zijn geweldige traptechniek de bal precies neerlegt waar hij wil.

De Deen is de afgelopen weken op dreef, maar paradoxaal genoeg kan hij niet rekenen op een vaste basisplek. In de laatste competitiewedstrijd tegen Heerenveen mocht hij acht minuten voor tijd invallen. Die onzekere positie bij zijn nieuwe werkgever, de club van z’n dromen, heeft alles te maken met de wijze waarop de voormalige AZ-speler voetbalt. Perez is geen typische flankspeler die het spel breed houdt, al speelde hij in Alkmaar bij gebrek aan beter wel vaak linksbuiten.

Hij komt het beste tot zijn recht als een nummer tien achter de spitsen. Als geen ander kan Perez een centrumspits met een steekpassje vrij voor het doel zetten. Maar Ajax speelt op de as met een verdedigende in plaats van een aanvallende middenvelder. Net als het Nederlands elftal. Voor de linkerflank moet Perez waarschijnlijk niet al te veel illusies koesteren, te meer daar trainer Henk ten Cate gisteren hoog opgaf over de vorm en het „grote talent” van Edgar Manucharyan. De Armeniër mocht in de tweede helft invallen voor Hedwiges Maduro en aangezien het spelbeeld tegen de povere opponent het toeliet om toch met een nummer tien te spelen, mocht Perez blijven staan.

De man met de fluwelen balbehandeling doet er het zwijgen toe als zijn positie in de selectie ter sprake komt. Wel wilde hij kwijt dat er niet specifiek wordt geoefend op spelhervattingen. Het was louter toeval dat er twee doelpunten uit een vrije trap ontstonden en één uit een corner. Met dank trouwens aan de verdediging van Austria die Klaas Jan Huntelaar een paar keer vrijliet. Terwijl hij in zo’n situatie toch wel de eerste Ajacied is die je moet dekken. Twee keer stond de spits met het Torinstinkt op de goede plek om doeltreffend toe te slaan. Bij het voorlaatste doelpunt raakte een Austria-verdediger door de aanwezigheid van Huntelaar zo van de kook dat hij een schot van Manucharyan van richting veranderde, onhoudbaar voor zijn doelman. Perez vond de derde treffer het mooist: „Aan de wijze waarop Klaas Jan met zijn ogen bewoog, kon ik zien wat hij wilde.” Huntelaar kreeg vervolgens van Perez de bal loepzuiver op zijn hoofd.

Hieruit kon de conclusie worden getrokken dat Ajax een makkelijke avond had tegen Austria. Dat was niet helemaal waar. Ajax domineerde bijna de hele wedstrijd, maar het veldoverwicht leverde in de eerste helft te weinig kansen op. Pas in de 35ste minuut, toen Maduro een vrije trap van Perez op doel kopte en Huntelaar weer eens op de goede plek stond, was de ban gebroken. Toch mocht Ajax zich gelukkig prijzen dat Stepan Vachousek buitenspel stond voordat hij enkele minuten voor rust de bal in het net kopte. Ten Cate hekelde achteraf de tegenstander. „Austria kwam hier niet om te voetballen. Alleen om de schade beperkt te houden. Dit was een regelmatige overwinning.”

Dat lang niet alle spelers zeker zijn van hun plek bij Ajax, ontdekte ook Tom de Mul. De snelle rechtsbuiten kon terugzien op een paar goede wedstrijden, maar begon dit duel op de bank. Ten Cate wilde de van een blessure teruggekeerde Mauro Rosales weer een kans geven. Of liever gezegd, zoals de coach het formuleerde, „bij de groep houden”. Ten Cate: „Je moet mensen ook wel eens belonen. Rosales heeft altijd goede inzet getoond.” Voor Thomas Vermaelen is dat laatste niet eens voldoende. Vorig jaar was hij een vaste kracht in het centrum van de verdediging, nu fungeert de Belg alleen nog als stand in voor Urby Emanuelson op de plek van linksback. „Je vindt toch niet dat Zdenek Grygera het slecht doet naast Jaap Stam? Ik denk dat we een van de beste centrale duo’s hebben van de Nederlandse competitie”, zei Ten Cate.

Het is de vraag of Stam en Grygera, die zijn contract deze zomer niet wilde verlengen en mogelijk volgend jaar vertrekt, in de groepsfase van de UEFA Cup nog zwaar op de proef worden gesteld. De poule van Ajax wordt aangevoerd door de semi-profs van Zulte Waregem dat in de Belgische competitie derde van onderen staat, net als Austria in Oostenrijk. Espanyol vertoeft in de Spaanse Primera Division al niet veel hoger. Ajax moet op bezoek bij middenmoter Sparta Praag dat gisteravond werd verslagen door Zulte Waregem.

Omdat de eerste drie clubs overgaan naar de volgende ronde, lijkt er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht voor Ajax.

    • Erik Oudshoorn