Flexibel snuitje voor zuigen om een hoekje

Zevenentwintig jaar na introductie van de kruimeldief is de bescheiden ministofzuiger toch nog overtroffen. De ‘Dustbuster’ is krachtiger geworden en heeft nu een draaineus.

De zuigtuit kan 200 graden draaien en is ook nog een stukje uittrekbaar. Black& Decker stofzuigertje kruimeldief

Moesten de eerste korreltjeszuigers van uitvinder Black & Decker het doen met 2,4 Volts-celletjes, de jongste versies hebben batterijen van 12 en zelfs 14,4 Volt. Ze zijn bovendien krachtiger door een betere luchtcirculatie. Die moet vloeiend verlopen, ook wanneer de lucht- en stofstroom het filter passeert. De Dustbuster, zoals de kruimeldief tegenwoordig heet, heeft ‘Cyclonic Action’: een wervelwindje – à la de Dyson-stofzuiger – dat het gruis in een opvangreservoir slingert en het stoffilter in het oog van de storm langer schoon houdt bij passage van 1.100 liter lucht per minuut. De jongste innovatie is de draaibare neus.

Hebben wij dat allemaal nodig? Jazeker, zegt Marco van der Hel, product manager huishoud van Black & Decker Benelux. Mensen willen meer kruimels en brokjes opzuigen in minder tijd, en vragen dus steeds krachtiger kruimeldieven. Een echte stofzuiger pakken, snoer afrollen en stopcontact vinden, duurt hun te lang. Bovendien moet de kruimeldief tegenwoordig niet alleen tafellakens en asbakken schoonmaken, maar ook de trap en het keukenkastje waarin bloem is gemorst. „Hij moet bij hoge en lage plekken komen”, zegt Van der Hel. „En dan zit je zonder draaibare neus al gauw vast in een hoekje.”

Toegegeven, onder een laag kastje kan de smalle neus van de nieuwe Dustbuster plekken bereiken waar zijn stijve voorganger niet kon komen. Maar of je de bovenkant van je deuren met de gedraaide neus gaat stofzuigen, zoals het promotiemateriaal wil, valt te betwijfelen. Onder je vloerkleed zuigen doe je ook niet.

Een ander promoplaatje toont Dustbuster terwijl hij houtkrullen en schroeven aanvalt. Nog getraumatiseerd door een eerdere kruimelzuiger die geen pluisje verplaatst kreeg, nemen we die proef op de som. Ook schroeven en spijkers die de getoonde maten royaal overschrijden verdwijnen vrolijk ratelend in het zuigtuig. Pas als Dustbuster wordt uitgezet, komt de helft weer even vrolijk terugrollen. Misschien was het wat veel van het goede, en konden de grootste schroeven de hoek naar het opvangbakje niet maken. Niettemin, het apparaat doet wat het belooft.

Als extraatje prijst Black & Decker nog het „moderne design, dat past in uw interieur”. Daarover kunnen meningen verschillen. In de gangkast maakt de gelijkenis met een Noord-Koreaanse koffiezetter weinig uit.

Black & Decker Dustbuster met draaibare neus. Adviesprijs PV1205B (12V) 89,95 euro (14,4 Volt: 94,95 euro)