Ex-topman Laurus krijgt miljoen mee

‘Achteraf gezien hadden we beter maar één aandeel kunnen kopen’ Jan Schuijt, 500 aandelen: „Ik ben financieel directeur van groentesnijbedrijf Friesland Uden. Wij leveren gesneden fruit en groente aan Laurus. We hebben aandelen gekocht om op aandeelhoudersvergaderingen toegang te krijgen. Dan krijgen we een idee wat er in die onderneming speelt. Achteraf gezien hadden we beter één aandeel kunnen kopen, driekwart van de waarde is verloren gegaan. „Bruijniks had drie jaar geleden al moeten opstappen. Hij heeft te weinig geluisterd naar zijn mensen in de supermarkten en hij heeft te weinig kennis van zaken. Hun eigen winkels draaien erg slecht. De Laurus-winkels van zelfstandige ondernemers doen het veel beter. „Gelukkig dat Jan Brouwer het nu gaat doen. Hij weet hoe je deze klus kunt klaren. Hij moet meer van die slecht draaiende winkels sluiten. Harder ingrijpen. Ik denk dat Super de Boer het in zijn eentje niet redt. Over drie jaar zijn ze gefuseerd met een ander supermarktbedrijf.”(Foto’s NRC Handelsblad, Maurice Boyer) Tweede aandeelhouder Jan Schuijt Laurus Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 061103 Boyer, Maurice

Ex-topman Harry Bruijniks van supermarktbedrijf Laurus krijgt na zijn vertrek een miljoen euro. Bruijniks moest twee maanden geleden vertrekken na een conflict met de raad van commissarissen over de toekomst van het enige overgebleven onderdeel, Super de Boer.

Bruijniks krijgt een ontslagvergoeding van 768.000 euro plus een bonus over 2006 van 230.400 euro, heeft de onderneming vandaag laten weten op een extra aandeelhoudersvergadering. De ontslagvergoeding is twee keer het jaarinkomen van Bruijniks, de maximale hoogte zoals is vastgelegd in zijn arbeidscontract bij zijn aantreden vier jaar geleden.

De raad van commissarissen wil niet zeggen waarom ze Bruijniks een maximale uitkering heeft gegeven. De commissarissen wilden ook niet zeggen hoe de bonus over 2006 tot stand is gekomen. Dit jaar moest Laurus wegens weinig succes en oplopende schulden de supermarktketens Edah en Konmar verkopen.

De drie huisbanken en grootaandeelhouder Casino sprongen vorige maand opnieuw bij met nieuwe financiering, onder meer een nieuwe achtergestelde lening. Na Bruijniks vertrok ook financieel bestuurder K. Tewarie. Kort na hun vertrek zei Laurus dat de helft van de 535 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor wordt geschrapt en dat er 225 banen verloren gaan door sluiting van een distributiecentrum.

President-commissaris J. van Dijk verklaarde dat hij heeft overwogen een extra aandelenemissie te doen. Dat ging niet door, omdat dat te veel tijd zou vergen en te duur was. Laurus had die tijd niet, omdat de banken aandrongen op een snellere oplossing. Bovendien zou een emissie het aandelenkapitaal verder doen verwateren.

Vanochtend liet het bedrijf weten dat Super de Boer ook volgend jaar geen positief bedrijfsresultaat zal halen. In de vorige overeenkomst met de banken was het een harde voorwaarde dat Super de Boer elk kwartaal een positief resultaat zou boeken. Het concern verwacht volgend jaar breakeven te draaien. Van de Laar zei niet te verwachten dat zijn bedrijf tijdens de looptijd van het herstelplan, vier jaar, marktaandeel wint. „We hopen, en dat is nog een hele uitdaging, het marktaandeel te kunnen bevriezen.”

De nieuwe topman wordt vanaf volgende week J. Brouwer. Behalve een basissalaris van 495.000 euro krijgt hij een bonus die kan oplopen tot tweederde van zijn jaarsalaris. Volgende week wordt ook de nieuwe financiële topman bekend. Brouwer vertrok een half jaar geleden met ruzie bij Schuitema (C1000).