EU-voorzitter Finland gelast ontmoeting Turkije en Cyprus af

Brussel. EU-voorzitter Finland heeft een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Cyprus en Turkije afgelast. De bijeenkomst zou zondag en maandag plaatsvinden om een crisis in de Turkse toetredingsonderhandelingen met de EU te voorkomen. ”We slaagden er niet in iedereen om de tafel te krijgen”, aldus een Finse regeringswoordvoerder. De EU wil dat Turkije zijn havens en vliegvelden openstelt voor schepen en vliegtuigen uit EU-lid Cyprus. Tot op heden weigert Turkije dat. Het land eist dat de EU eerst het isolement doorbreekt van het Turks-Cyprische noorden, dat alleen door Turkije als staat wordt erkend. Vooruitgang tijdens het overleg zou van positieve invloed zijn geweest op de tussenrapportage die de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, woensdag uitbrengt. Hierin beoordeelt het de vorderingen die Turkije boekt bij hervormingen die vereist zijn om EU-lid te worden. Dit rapport is vermoedelijk uiterst kritisch.