Centre Pompidou nu ook in China

Het Centre Pompidou opent in 2007 een vestiging in de Chinese stad Shanghai. Dat heeft The Art Newspaper gisteren bekendgemaakt.

Het Parijse museum voor moderne kunst krijgt de beschikking over een voormalig politiebureau aan Huai Hai Street in het LuWan-district. Het bakstenen gebouw uit 1908 zal worden gerenoveerd tot een museumgebouw met vijfduizend vierkante meter vloeroppervlak. De komende twee jaar zal het gebouw worden uitgebreid met een nieuwe aanbouw die in 2009 gereed moet zijn. Het totale vloeroppervlak zal dan verdubbelen tot tienduizend vierkante meter. Het is nog niet bekend welke architect verantwoordelijk wordt voor dit project.

Het Pompidou Shanghai gaat tentoonstellingen organiseren met werken uit de collectie van het Parijse museum, maar ook exposities met hedendaagse kunst staan op het programma. Het museum krijgt de beschikking over een bibliotheek die gespecialiseerd is in moderne en hedendaagse kunst, een kindermuseum, een designwinkel, een café en een restaurant. Of er in het Chinese filiaal ook een eigen collectie wordt aangelegd, is nog niet bekend.

Volgens Bruno Racine, directeur van het Centre Pompidou, zal China in de nabije toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de kunstwereld. In de afgelopen twee jaar probeerde het Pompidou ook voet aan de grond te krijgen in Singapore, waar het museum deel zou gaan uitmaken van een casino. Dat project ging uiteindelijk niet door.

Nu de Chinese economie aanzwelt, proberen kunsthandelaren en musea er massaal voet aan de grond te krijgen. The Art Newspaper meldde gisteren ook dat Shanghai in september 2007 het decor zal vormen van een nieuwe kunstbeurs, de ShContemporary. Aan deze beurs, georganiseerd door galeriehouder Pierre Huber uit Genève, zullen honderdtwintig galeriehouders uit heel de wereld deelnemen.