Britten worden meest in de gaten gehouden

Londen. In geen ander democratisch bestuurd land worden de burgers zo zeer in de gaten gehouden als in Groot-Brittannië. Deze waarschuwing komt van Richard Thomas, die door de regering is aangesteld om de privacy van Britse burgers te beschermen. In een rapport meldt Thomas dat in Groot-Brittannië inmiddels al 4,2 miljoen camera`s op allerlei plaatsen volgen wat er gebeurt. Dat komt neer op één camera op elke veertien inwoners. Maar de privacy wordt ook bedreigd door bonuskaarten van supermarkten en warenhuizen, die het consumptiepatroon van klanten vastleggen, en door identiteitsbewijzen met biometrische gegevens en elektronische pasjes bij (vervoers)bedrijven. Deze week werd ook bekend dat Groot-Brittannië beschikt over de grootste databank ter wereld voor DNA-materiaal met monsters van 3,6 miljoen mensen.