Beer en afval

Mensen die op een camping in Nevada in de Verenigde Staten kampeerden keken vorige week raar op toen ze hun afval wilden wegbrengen. Een zwarte berin en haar jong stonden de afvalbak te bewaken – niemand mocht in de buurt komen.

De berin werd even afgeleid, en de mensen namen snel een kijkje in de afvalcontainer. Daarin zaten twee andere jonge beertjes wat verweesd om zich heen te kijken, tussen de vuilniszakken en pizzadozen.

Die containers bij een natuurgebied vol beren zijn nu net beer-bestendig gemaakt, met speciale deksels die de beren niet omhoog kunnen krijgen. Want anders zitten veel beren de hele dag in het afval te neuzen, in plaats van in de vrije natuur.

Maar iemand had zo’n klep open laten staan. Die was weer dichtgevallen toen de twee kleine mannetjesberen hun neus achterna waren gegaan op zoek naar wat lekkers.

Een beerveilige afvalbak werkt dan twee kanten op. Want nu kregen de jonkies van binnen uit met geen mogelijkheid het deksel weer open. Gelukkig waren ze niet alleen op pad. Nu maken ze het weer goed, herenigd met hun moeder en zus. Pizza vinden ze nog steeds lekker, maar afvalbakken vertrouwen ze niet meer.