AZ dicht bij volgende ronde

AZ won gisteren met 5-2 van Grasshoppers.

De tweede ronde om de UEFA Cup is in zicht.

AZ is bijna zeker van een plaats in de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi. De ploeg uit Alkmaar won gisteravond het duel bij de Zwitserse kampioen Grasshoppers verdiend maar geflatteerd met 5-2 en gaat met zes punten aan de leiding in groep C. In het eerste duel was AZ met 3-0 te sterk voor Sporting Braga.

AZ speelde een matige eerste helft en na een half uur was het Grasshoppers dat de leiding nam. Middenvelder Mbala Mbuta Biscotte schoot de bal via Grétar Steinsson achter doelman Khalid Sinouh: 1-0.

Na rust scoorde het elftal van trainer Louis van Gaal wel en nam het afstand door doelpunten van Shota Arveladze en Demy de Zeeuw. Ribeiro Eduardo zette Grasshoppers op gelijke stand en de Zwitsers bleven druk zetten. AZ toonde zich het sterkst en meest uitgekiend in de slotfase. Via een mooi uitgespeelde aanval kon Moussa Dembélé scoren: 2-3. In blessuretijd profiteerden Maarten Martens en Dembélé van de ontstane ruimte: 2-5.

Van Gaal verloor de realiteit niet uit het oog. „Voor rust speelden we ver onder ons normale vermogen”, oordeelde de trainer. Een oorzaak voor de slechte eerste helft had de coach niet. „Dit hoort blijkbaar bij een elftal in wording”, zei hij. „Het verval is te groot. Na rust begon het opeens te draaien. Daarom houd ik een zeer tevreden gevoel over aan deze wedstrijd. Weinig ploegen scoren vijf keer in een Europees uitduel.”

Ajax speelde gisteren zijn eerste wedstrijd in het UEFA-Cuptoernooi en won in de Amsterdam Arena overtuigend van Austria Wien: 3-0. Klaas Jan Huntelaar opende na ruim een half uur de score. Vlak voor rust belandde een goed uitgespeelde counter van de Oostenrijkers achter Ajax-doelman Maarten Stekelenburg, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Edgar Manucharyan schoot vanaf twintig meter raak. Drie minuten later maakte Huntelaar zijn tweede goal. Uit een vrije trap op maat van Kenneth Perez kopte hij de 3-0 binnen.

Heerenveen was de enige Nederlandse club die gisteren niet wist te winnen in het UEFA-Cuptoernooi. In het Abe Lenstra Stadion hadden de Friezen weinig in te brengen tegen Odense BK uit Denemarken. Na het gelijkspel bij Osasuna (0-0) ging het tweede duel in groep D van het UEFA-Cuptoernooi verloren: 0-2.

Doelman Brian Vandenbussche van Heerenveen leek lang onpasseerbaar. Dat was gezien de vele Deense mogelijkheden een klein wonder. Maar vlak voor rust bracht Rajko Lekic de Denen met een fraaie halve omhaal op voorsprong.

Heerenveen speelde na rust feller, maar de afronding schoot te kort. Lekic wist wel te kunnen scoren en tikte zijn tweede treffer achter Vandenbussche. De Friezen ontbrak het ook aan geluk. Een kopbal van André Hanssen werd precies op of misschien net over de doellijn gekeerd en invaller Michael Bradley schoot in de slotminuut op de lat.

Feyenoord, de vierde Nederlandse deelnemer, kwam niet in actie.