72 werknemers van Roissy op non-actief

De Franse autoriteiten hebben sinds mei vorig jaar 72 werknemers van verschillende bedrijven geweerd uit de veiligheidszones van het vliegveld Roissy Charles de Gaulle bij Parijs in verband met gevaar van terroristische aanslagen.

Volgens prefect Jacques Lebrot gaat het om werknemers die banden zouden hebben met fundamentalistische bewegingen. Hun toegangspassen zijn ingenomen. Onder hen is één sikh en een ‘klein tiental’ dat relaties onderhoudt met Tamil Tijgers. De overigen zijn moslims die de autoriteiten niet hebben kunnen overtuigen dat ze geen veiligheidsrisico vormen. Nog 68 andere werknemers zijn onderwerp van verhoogde aandacht maar hebben hun pas mogen behouden. Er zijn 83.000 permanente toegangspassen voor het vliegveld in omloop.

Zes werknemers vechten bij de rechter de sanctie aan, omdat ze menen gediscrimineerd te zijn wegens hun geloofsovertuiging. Vorige maand stelde de Hoge Antidiscriminatie Autoriteit HALDE een onderzoek in. De werknemers menen het slachtoffer te zijn van een politieke strijd sinds de rechts-populistische presidentskandidaat Philippe de Villiers dit voorjaar een boek publiceerde over ‘geheime moslimnetwerken’ op Roissy, het grootste vliegveld bij Parijs.

Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy zei vorige maand dat er „precieze verdenkingen” zijn tegen alle geweerde werknemers. Sommigen zouden trainingskampen in Pakistan hebben bezocht.