7 redenen om thuis te blijven

Verzet tegen de kapers The flight that fought back - United Flight 93 Adviesprijs 9,99 eruo

One night stands: Afdwalen

Ned. 2, 23.20-00.00u.

Als het niet zo verdrietig uit de hand was gelopen, zou je zeggen: jongens waren het, maar aardige jongens. Want wat doen Mark, Ismaël en Johan nou helemaal verkeerd? Ze zijn gewoon drie streetwise jongens die in hun treurige betonwijk rondsjouwen op zoek naar kerstbomen voor een vreugdevuur. Het is allemaal heel erg hangen wat ze doen, het initiatief ligt bij een oudere groep, waarvan je zo ziet: niet mee in zee gaan, maar natuurlijk doen zij dat juist wel, want het zijn jongens.

Hun stoerheid wordt vakkundig ondermijnd door de snedigheid van de Surinaamse vrouwen uit de familie en door de grapjes die ze ten koste van elkaar maken. En desondanks blijven ze vervaarlijk kijken als echte mannen die nooit huiswerk hoeven te maken.

Afdwalen van Chris Westendorp is misschien niet de beste film uit de reeks One Night Stands van VPRO, NPS en VARA, maar als je ervoor thuis blijft, dompel je dan vooral onder in het doelloze geslof door de straten en over de galerijen van de flats. Niets, niets, niets heroïsch is eraan. (BB)

2 verkiezingen

Het debat: Bos vs Balkenende

RTL 4, 21.30-22.55u.

Onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester gaan Wouter Bos en Jan Peter Balkenende een uur lang de confrontatie aan. Het is de enige keer dat de beide lijstrekkers de degens kruisen. Het publiek wordt gevormd door de aanhang van beide kampen. Natuurlijk worden de verkiezingsthema's aangesneden, maar centraal staat de vraag wie het meest geschikt is als nieuwe minister-president van Nederland. Balkenende of Bos.

3 muziek

Platenpaleis

Radio 2, 20.05-23.05u.

Alle 40 goed verdween begin september van de radio; ervoor in de plaats kwam het Platenpaleis. In dit programma worden drie uur lang bekende platen uit de popgeschiedenis gedraaid. In het laatste uur van het programma kunnen luisteraars verzoeknummers indienen. Volgens presentator Sander de Heer is het programma ideaal voor mensen die te hard hebben gewerkt om vrijdagavond op stap te gaan.

4 Debat

Desmet live

Radio 5, 18.05-19.50u.

Talkshow over cultuur, politiek en moraal. In het tweede uur wordt gedebatteerd over de inhoud van Exotisch Hollywood van communicatiepsycholoog Jaap van Ginneken. Hij onderzocht de stereotypen van vreemde culturen in Amerikaanse Hollywoodfilms. Zelfs serieuze films kunnen hieraan niet ontsnappen. Onder leiding van Theodor Holman praten onder anderen Max Pam en historicus Chris van der Heijden mee.

5 Site-seeing

Sinterklaaslootjes trekken

Diverse sites, o.a. www.lootjestrekken.nl, www.sinterklaasje.nl, www.sinterklaaslootjes.nl

Het heerlijk avondje komt er aan. Omdat een grappig gedicht of een hilarische surprise nu eenmaal niet in een middag gemaakt is, wordt het tijd om lootjes te trekken. Op het internet zijn diverse sites waarmee je lootjes kunt trekken op afstand. Het is heel eenvoudig: je voert de e-mailadressen van alle deelnemers in. Iedereen krijgt vervolgens een mail met daarin de persoon die hij ‘getrokken’ heeft. Je kunt desgewenst verlanglijstjes invoeren. Wil je niet dezelfde persoon trekken als vorig jaar of voorkomen dat partners voor elkaar iets moeten maken? Deze opties zijn mogelijk. Behalve dat je niet bij elkaar hoeft te komen om de lootjes te trekken, heeft dit systeem als voordeel dat niemand zichzelf kan trekken. Dus geen gezucht meer wanneer de laatste persoon zijn eigen briefje trekt en je weer van voor af aan kunt beginnen. (AS)

6 Serie

Bleak House

Te koop op www.amazon.co.uk, kosten: circa 22 euro

Charles Dickens schept in zijn roman Bleak House de complexe, duistere wereld van de rechtspraak en de advocatuur. De erfenis van de familie Jarndyce is na een slepend proces, dat al tientallen jaren duurt, nog steeds niet verdeeld. Allerlei mysterieuze partijen zijn bij de zaak betrokken. In vijftien afleveringen voert de BBC de kijker naar de uitkomst van deze zaak. Ondertussen maakt de kijker kennis met prachtige, Dickensiaanse personages als de aristocratische Lady Dedlock, een glansrol van X-Files actrice Gillan Anderson, de gluiperige klerk Guppy en de meedogenloze advocaat Tulkinghorn. Uiteindelijk overwint natuurlijk de liefde, maar dan zijn er intussen al heel wat tragische slachtoffers gevallen. Bleak House won vorig jaar verschillende Bafta’s voor beste actrice (Anna Maxwell als de pokdalige wees Esther) en beste tv-serie. (LvB)

7 Dvd

The flight that fought back – United flight 93

Adviesprijs 9,99 euro

Al eerder was de documentaire The flight that fought back, gemaakt door Discovery Channel, op tv te zien, nu is hij verkrijgbaar op dvd. Voor wie ’m gemist heeft, is deze dvd alsnog een aanrader. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden en personeel van United Airlines wordt een reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen aan boord van het gekaapte vliegtuig, op 11 september 2001, dat zijn doel (het Witte Huis) niet bereikte. Dit kwam doordat de passagiers door hun telefoons op de hoogte waren van de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon. Zij besloten, wetende dat hun dood aanstaande was, zich te verzetten tegen de kapers. Door de afwisseling van gesprekken met nabestaanden en een gespeelde situatie aan boord, krijgen de slachtoffers een gezicht. Opvallend is de vrij afstandelijke manier waarop de familieleden erover praten. (GJW)

Met bijdragen van Laura van Baars, Bas Blokker, Ank Swinkels en Gert-Jan Wondergem