Zes teams en negen schaatsers zonder ploeg

In Assen beginnen morgen de Nederlandse kampioenschappen afstanden voor vrouwen en mannen. Daarbij strijden de schaatsers, behalve om de nationale titels op de individuele afstanden, vooral om plaatsing voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen, achtereenvolgens in Heerenveen, Berlijn en Moskou.

Morgenmiddag wordt de 500 meter voor mannen en vrouwen gereden, vanavond de 5.000 meter voor mannen. Zaterdagmiddag staat de 1.000 meter voor mannen en vrouwen, en de 3.000 meter voor vrouwen op het programma. Zondagmiddag volgen de 1.500 meter voor mannen en vrouwen, de 5.000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter mannen.

Het is onzeker of Tom Prinsen kan deelnemen aan de NK. Hij viel onlangs bij de training en liep een schouderblessure op. „Tom wil zelf graag rijden, maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn”, zei coach Ingrid Paul. Wouter Olde Heuvel moet het eerste toernooi op de schaatskalender aan zich laten voorbijgaan. Het talent heeft nog te veel last van een rugblessure en meldde zich daarom af voor de nationale afstandskampioenschappen.