Zachter weekeinde

De naderende winter heeft vannacht een eerste plaagstootje uitgedeeld. Landinwaarts kwam het op veel plaatsen tot 1 of 2 graden vorst. In Twente koelde het zelfs af naar min 3,9 graden. Door buien bleven in de kustprovincies de temperaturen (ruim) boven nul.

Komende nacht volgt een herhaling. In het binnenland blijft het vrijwel droog met ook brede opklaringen.

In combinatie met een wegvallende wind gaat het weer lichtjes vriezen. De kustregio blijft gevoelig voor enkele buien en dus ook meer bewolking met vervolgens minima tussen 5 en 8 graden. Morgen wordt met een noordelijke wind nog altijd koude lucht aangevoerd, maar de stroming is nu minder sterk. Ook is de werking van een hogedrukgebied boven de Britse eilanden toegenomen.

In de kustzone kan nog een bui vallen, maar op de meeste andere plekken blijft het waarschijnlijk droog. Verder zijn er kortere of langere perioden met zon en wordt het ‘s middags omstreeks 11 graden. In het weekeinde trekt het Britse hogedrukgebied naar Frankrijk, later naar de Alpen en volgende week arriveert het systeem boven Italië. Hierdoor draait de wind naar westelijke richtingen en wordt zachtere lucht aangevoerd.

Door de zachte lucht en extra wolken stijgen de temperaturen. Overdag wordt het zondag en maandag 13 a 14 graden en in de nachten niet meer kouder dan gemiddeld 9 graden.