Weer sporters ontvoerd in Irak

Twee coaches zijn gisteren het slachtoffer geworden van een aanhoudende serie ontvoeringen van en moorden op Iraakse sportlieden en sportfunctionarissen. In een jeugdclub in het oosten van Bagdad werden de coach van de nationale basketbalploeg, tevens voorzitter van de basketbalfederatie, Khalid Mejim, en de coach van de nationale blindenatletiekploeg, Issam Khalef, ontvoerd. Khalef is zelf ook blind. Beiden zijn sunnieten.

De jeugdclub bevindt zich niet ver van de shi’itische sloppenwijk Sadr City. Dit is een bolwerk van het Leger van de Mahdi van de radicale geestelijke Muqtada Sadr die in verband wordt gebracht met talrijke ontvoeringen van en moorden op sunnieten.

Op het moment van de ontvoeringen waren volgens de chef van de Iraakse Paralympische Federatie, Qahtan al-Namei, twaalf mensen in de jeugdclub onder wie zeven blinde sporters. De coaches werden volgens hem door de daders geselecteerd omdat zij sunnieten zijn, en de rest shi’ieten. De ontvoerders hebben niet om een losgeld gevraagd, aldus Namei.

Ontvoeringen in Irak worden zowel voor crimineel gewin als om politieke redenen uitgevoerd. Criminelen, die ruimschoots profiteren van de gewelddadige chaos in Irak, verkopen hun slachtoffers soms door aan extremisten die politieke zaken met hun gijzelaars doen. Shi’itische milities als het Leger van de Mahdi ontvoeren sunnieten met het enige oogmerk hen te folteren en te vermoorden. Hun slachtoffers worden dagelijks op straat en in rivieren gevonden.

Van de prominente sporters en sportfunctionarissen die de laatste maanden zijn ontvoerd, zijn enkele vrijgelaten maar is de rest spoorloos verdwenen. Voor de 15 leden van het Iraakse taekwondoteam en hun twee coaches die in mei werden ontvoerd ten westen van Bagdad, zou een losgeld van 100.000 dollar zijn geëist. Maar van de mannen is niets meer vernomen, en aangenomen wordt dat ze zijn vermoord. De ploeg was op weg naar Amman om bij de Amerikaanse ambassade visa te krijgen voor een toernooi in Las Vegas.

De voorzitter van de taekwondofederatie werd half juli ontvoerd samen met de chef van het Olympisch Comité en 30 anderen die een sportconferentie hielden in het culturele centrum van het ministerie van Olie in Bagdad. De daders, die in tien tot twaalf auto’ s waren komen aanrijden, waren gekleed in uniformen van de politie. De politie is door shi’itische milities geïnfiltreerd. Van de ontvoerden zijn er 13 later levend teruggevonden, maar van de rest, onder wie de taekwondovoorzitter en de chef van het Olympisch Comité, is niets meer gehoord. In september werd een speler van de Olympische voetbalploeg, Ghanim Ghudayer, ontvoerd, en in oktober een internationale voetbalscheidsrechter. Beiden zijn nog zoek. (AP, AFP)