Water loopt je niet in de mond bij cucina erotica

Eden. Regie: Michael Hofmann. Met: Josef Ostendorf, Charlotte Roche, Devid Striesow. In: 15 bioscopen. ** scene uit de film Eden (2006) FOTO: Cinemien

Eden.

Regie: Michael Hofmann. Met: Josef Ostendorf, Charlotte Roche, Devid Striesow. In: 15 bioscopen.

Als film maken een recept was, dan is de eetfilm een winnend recept. De film Eden van de Duitse regisseur Michael Hofmann is in dat geval een klassiek recept van een chef-kok die z’n dag niet had. Dat de film begin dit jaar op het Filmfestival Rotterdam de publieksprijs won, is desondanks begrijpelijk. Liefde gaat door de maag en filmliefde ook: één blik op de chocoladetaart die maitre d’ Gregor voor serveerster Eden bereidt en ook een beetje dieëtende toeschouwer zou om moeten zijn. Gregor is gespecialiseerd in cucina erotica, voor de corpulente chef de enige manier om contact te leggen. De rest laat zich raden: Eden wordt zijn culinaire muze (alles strikt platonisch, of toch niet?) en haar huwelijk bloeit er ook weer van op. Zoetsappig? Zeker!

Met uitzondering van de verlekkerende openingssequentie, gaat het Hofmann er niet om zijn publiek ook van lustopwekkende gerechten te laten watertanden. Het is hem genoeg zijn publiek te vertellen dat Eden dat doet. Zo wordt het nooit een filmische sensatie om erachter te komen hoe Gregors fameuze cho-coca cola-de-saus smaakt.

Dana Linssen

    • Dana Linssen