Wat doen de kinderen?

Muziek schilderen

Theater en muziek voor de allerkleinsten: t/m woensdag 8 november zijn er nog 5 voorstellingen van de Peuter & Kleuter 10-daagse van Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. De foyer van Theater 222 is speciaal aangekleed voor de allerkleinsten (vanaf 2 jaar). Er staan tafeltjes en stoeltjes waar gekleurd kan worden en een bekertje limonade gedronken kan worden en voor ouders is er eengratis kopje koffie of thee. De voorstellingen worden gespeeld om 10u30 en 14u in Theater 222, Pieter de Hoochweg 222, Rotterdam. Op het programma 4 november Petit Peu Een, twee, drie!, 5 november Theater Tulp Kip 2x, 6 november Kinderdanstheater Rettekettet Het Tuintje, 7 november schildert Lindai Boogerman in Zzzoeff met muziek en 8 november Ageeth de Haan Maan. Op de speciale peuterwebsite www.jeugdtheaterhofplein.nl/peuter06 staat van iedere voorstelling een verhaaltje.

Prijzen: van 2 t/m 6 jaar en groepen vanaf 20 personen: € 4 (m.u.v. Kip 2x: € 3 en Vroem Vroem: € 7,50), kinderen vanaf 7 jaar & volw € 5. Inl www.jeugdtheaterhofplein.nl en res 010-24350 50 (di t/m zo 10-16u).

Kunstwerk maken

Woensdag 8 november is er in het Mondriaanhuis een kindermiddag met als thema Rijtjes, Reeksen en Regeltjes. Overal om je heen zijn regels waar je je aan moet houden, maar voor kunstwerken gelden soms ook regels. De rondleiders van het Mondriaanhuis laten kinderen rijtjes, regeltjes en reeksen zien in de kunstwerken in het museum. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met een regel-kunstwerk.

Kindermiddag 7 t/m 12 jaar op wo 8 nov van 14-16u in het Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort. Deelname €3,50. Res 033-4620180.

Dierenarts worden

De twee dierenartsen die in diergaarde Blijdorp werken hebben het zo druk dat ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Daarom kunnen kinderen in de workshop dierenarts voor even dierenarts worden. Een speciale route brengt ze langs allerlei ‘zieke’ dieren die hulp nodig hebben. Op röntgenfoto’s kunnen ze zien wat de dieren onder de leden hebben. Ze kunnen een zwangere olifant helpen met bevallen (niet bepaald een schone klus) en ze kunnen zich verbazen over wat voor gereedschap een dierenarts zoal gebruikt: hamer, zaag en lege colafles. Als de workshop afgerond is ontvangt de deelnemer een diplma met de handtekeningen van de twee Blijdorp-dierenartsen.

Workshop dierenarts voor kinderen vanaf 8 jaar tot begin 2007. Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Deelnameformulieren bij de ingang. Open 9-17u. Entree t/m 11 jaar €12,50 en vanaf 12 jaar €15,50. Inl 010-4431431 & www.diergaardeblijdorp.nl

Kunst kijken

Kijken naar kunst in het museum is leuk, nog leuker wordt het als kinderen zelf aan de slag kunnen. Op 4 zaterdagmiddagen van 14-16u is er een speciale kindercursus Kinderen kijken en maken kunst in het Frans Hals Museum. Eerst lopen kinderen samen met Rian Peeperkorn het museum in en krijgen ze een korte rondleiding om inspiratie op te doen. Daarna gaan ze zelf aan de slag om een eigen kunstwerk te maken. Elke keer is er een ander thema: 4 november: Schilderen met een randje; de glas-in-lood ramen worden bekeken en daarna wordt er een glas-in-lood raam geschilderd op papier. 11 november: De wereld op z’n kop. Op 11 november is het St. Maarten en begint het carnaval, de wereld staat een beetje op z’n kop. 18 november: het schilderij en zijn verhaal.

Voor de hele cursus inschrijven bij het Frans Hals Museum, Groot Heiligland, Haarlem kan, maar per keer aanmelden ook. Deelname à 10 euro per les is inclusief materiaal en limonade. Opgave 023-5115783 (tijdens kantooruren) – fhmpubliekszaken@ haarlem.nl

Feestje geven

Trek je mooiste grote-mensen-verkleedkleren aan voor dit spannend, humoristisch en muzikaal avontuur. Je ouders geven een feest, maar jij moet vroeg naar bed. Als je wakker wordt en stiekem gaat kijken, is de huiskamer één grote bende. De volwassenen dansen wild met elkaar en gedragen zich als beesten. De voorstelling Alleen voor grote mensen door BonteHond & Toneelgezelschap Golden Palace is een voorstelling op 4 november op locatie in Almere en de bus vertrekt om 18u bij De Krakeling in Amsterdam.

Alleen voor grote mensen 7+ op za 4 nov, vertrek om 18u vanuit De Krakeling, Passeerdersgracht, Amsterdam. Kaarten kinderen €7,50, begeleiders 8,50 en volw €10,50. Res 020-6245123

Fietsen

Een fietskinderroute vertelt het verhaal van Mette, een meisje dat honderd jaar geleden leefde en Lex, een jongen van nu. Lex moet een werkstuk maken over textiel en vraagt zich af wat daar nu over te schrijven valt. Dan krijgt hij een vreemde boodschap via internet. Voor hij het weet, fietst hij door Enschede met achterop een bleek meisje in een ouderwetse jurk, Mette. De kinderfietsroute De ring van de Textielbaron is 12 kilometer lang en duurt inclusief opdrachten circa drie uur. De beschreven route is gericht op kinderen van 9 t/m 12 jaar. Onderweg komen de fietsers meer te weten over het industriële verleden van Enschede. Kinderen fietsen langs overblijfselen uit de tijd van de textielindustrie, zoals oude fabrieksgebouwen, villa’s, wijken en parken. Ze krijgen een rugzak mee met o.a. een routeboekje, ballonnen en een papieren meetlint.

De rugzakjes kosten € 4,95 en zijn verkrijgbaar bij de startpunten Museum Jannink, Haaksbergerstraat, Enschede en de VVV Enschede (Oude Markt). Inl www.industrieelerfgoedtwente.nl

Informatie voor de Kinderagenda mailen naar agenda@nrc.nl