VS zien complot in Libanon

De Amerikaanse regering zegt over „toenemend bewijs” te beschikken dat Syrië, Iran en Hezbollah een machtsgreep voorbereiden in Libanon. Volgens woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis willen de regeringen in Damascus en Teheran en Hezbollah en hun handlangers in Libanon de democratisch gekozen regering van premier Fouad Siniora omverwerpen. De VS maken zich daarover grote zorgen en waarschuwen de complotplegers „hun handen thuis te houden”, aldus Snow.

De Amerikaanse waarschuwing komt een dag nadat sjeikh Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah die zich heeft uitgeroepen tot de overwinnaar in de oorlog van afgelopen zomer met Israël, de vorming van een regering van nationale eenheid in Libanon eiste. Nasrallah dreigt met massademonstraties indien zo’n regering er niet komt – met ten minste eenderde van de kabinetszetels voor Hezbollah.

Woordvoerder Snow wilde gisteren niet zeggen over welke bewijzen Washington beschikt. Maar een van de redenen voor Syrië om te willen ingrijpen, is volgens hem om het verdere onderzoek naar de moord op voormalige Libanese premier Hariri te blokkeren. Syrië, dat ervan wordt beschuldigd achter die moord te zitten, zou de oprichting van een internationaal tribunaal willen blokkeren. De aanslag op Hariri in februari 2005 leidde tot het vertrek van de Syrische troepen uit Libanon. (AFP, Reuters, BBC)