Voor léúke omroepbladen moet je bij de BBC zijn

Vergeet de blaadjes van de Nederlandse publieke omroepen. Oké, allemaal bij elkaar genomen vormen de Avrobodes, Tros Kompassen en Mikro Gidsen een aardig stapeltje, en de omroepen verdienen er ook wat mee, maar het blijft een setje veredelde programma-overzichten.

Het is geen vergelijk met de indrukwekkende hoeveelheid tijdschriften die de Britse publieke omroep BBC (British Broadcasting Corporation) publiceert. Zoals bijvoorbeeld Top Gear, History Magazine, Wildlife Magazine, Good Homes, Good Food, Easy Cook, Mind Games, en het blad met de tot de verbeelding sprekende titel Sky at night Magazine voor amateur-astronomen.

In totaal geeft de dochteronderneming van de omroeporganisatie, BBC Magazines, meer dan dertig titels uit, waarvan ieder jaar ruim 90 miljoen exemplaren worden verkocht. Een op de vier volwassen Britten leest iedere maand een BBC-blad. Daarmee is de omroep de op twee na grootste uitgever van tijdschriften voor consumenten in Groot-Brittannië. En de winst, bijna 20 miljoen pond (30 miljoen euro) gaat terug naar de programma-makers „for the benefit of the licence-fee payer”, zoals op de eerste pagina van de tijdschriften vermeld staat.

Veel van de tijdschriften zijn ook in andere landen te koop. Teletubbies is sinds kort in Polen te krijgen, Good Food in Roemenië, en succesnummer Top Gear is in meer dan dertig landen te vinden. In Nederland komt van dit tijdschrift zelfs een Nederlandstalige editie uit. Ook bijvoorbeeld Good Food, Homes & Antiques en Gardeners’ World zijn in Nederlandse kiosken te vinden.

Van het laatste blad verscheen gisteren het novembernummer (8,50 euro). Handig, net op tijd om weer eens bij te lezen over hoe verschillende planten moeten worden beschermd tegen de naderende nachtvorst („Frost? No fear! See our tender plant survival guide” – Britten zijn goed in koppen). Met een uitneembaar actieplan om de tuin winterklaar te maken, inclusief checklists voor de planten, het gras, de kas. En een uitgebreide handleiding voor het kiezen van de juiste kas.

Voor lezers die de wintermaanden willen gebruiken om te bedenken wat ze kunnen doen om hun kleine tuin groter te laten lijken, heeft het blad ook oplossingen. Tuinarchitect Joe Swift, ook bekend van het BBC-televisieprogramma met dezelfde naam als het tijdschrift, legt uit hoe een goed tuinontwerp ruimte kan suggereren. Samengevat: ingebouwde zithoeken, slimme afscheidingen en hoogteverschillen. Swift geeft een lijst ‘wel doen’ (planten tegen de schutting of muur, hoge planten die niet wijd uitwaaieren, onderverdelen) en ‘niet doen’ (veel kleine, lage planten, veel potten op de grond, donkere tegels). Ook heeft Swift ter inspiratie vier basistuinen getekend met veelzeggende namen: de plantenmaniak, de familietuin, de groenteteler en de gastheer.