Veroordeelde blinde activist krijgt nieuw proces in China

Peking. Een Chinese rechtbank heeft de veroordeling teruggedraaid van een blinde Chinese activist, die aandacht vraagt voor gedwongen abortus in China. Chen Guangcheng werd in augustus veroordeeld tot vier jaar en drie maanden cel wegens het ”organiseren van een bende om het verkeer te verstoren”. De zaak van Chen is teruggestuurd naar een lagere rechtbank wegens gebrek aan bewijs. Chen kreeg internationale aandacht van mensenrechtenactivisten. Vorige maand hebben 50 vooraanstaande wetenschappers een brief naar de Chinese president Hu Jintoa gestuurd, waarin ze het opnamen voor Chen. Mensenrechtenactivisten zeggen dat de aanklachten tegen Chen zijn verzonnen. De Chinese overheid zou zijn uit geweest op vergelding omdat Chen klachten optekende over Chinese overheidsfunctionarissen die mensen dwong abortus te plegen of om zich te laten steriliseren zodat ze de geboortebeperking naleefden. Chen moet over zes weken opnieuw voorkomen.