Tweede Kamer wil aanvraag ESF bij gemeenten houden

DEN HAAG, 2 NOV. - De Tweede Kamer heeft ingestemd met twee moties die het voor gemeenten mogelijk maken aanvragen voor het Europees Sociaal Fonds (ESF) te blijven indienen. PvdA en CDA willen voorkomen dat de aanvragen gedaan moeten worden via een extra loket bij het Centrum voor Werk en Inkomen, zoals het kabinet graag wil. Uit het ESF worden onder meer subsidies voor werkgelegenheidsprojecten betaald. Eerder ontraadde staatssecretaris Van Hof (VVD, Sociale Zaken) beide moties, omdat de wens van de Kamer tot extra bureaucratie bij de gemeenten zou kunnen leiden. Inmiddels heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) echter laten weten op korte termijn in gesprek te willen met het ministerie van Sociale Zaken om tot een voor alle partijen acceptabele en uitvoerbare regeling te komen. Vijf jaar geleden werd ontdekt dat verschillende overheden hadden gemaakt van de ESF-gelden.