Tien jaar voor besnijden dochter

In de Amerikaanse staat Georgia is gisteren een man van Ethiopische afkomst veroordeeld voor het besnijden van zijn tweejarige dochter. Khalid Adem krijgt tien jaar celstraf en vijf jaar voorwaardelijk wegens „zware mishandeling en wreedheid tegen kinderen”. Het is de eerste rechtszaak tegen vrouwenbesnijdenis in de VS.

Adem (30) zou in 2001 de clitoris van zijn tweejarige dochter met een schaar hebben verwijderd. Het meisje, dat nu zeven is, getuigde op video tegen haar vader. De vader zelf ontkent stellig zijn dochter te hebben verminkt en zegt tegen het gebruik te zijn. Adem zei uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba te komen, waar meisjesbesnijdenis volgens hem minder gebruikelijk is dan op het platteland.

Adems advocaat voerde aan dat de dochter tijdens de besnijdenis te jong was om nu nog te kunnen weten wie deze uitvoerde. Volgens Adem is de familie van zijn vrouw, van wie hij inmiddels is gescheiden, schuldig. De moeder heeft de volledige voogdij over het kind. Of de veroordeling op meer bewijs berust dan de verklaring van de dochter alleen, is onbekend.

In Zweden werd deze zomer een man van Somalische afkomst veroordeeld tot vier jaar cel en een schadevergoeding omdat hij zijn dochter in Somalië tot besnijdenis had gedwongen. Ook in Frankrijk hebben al veroordelingen plaatsgehad. (AP, AFP)