Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Eén vandaag. Het Kamerlid voor de SP Jan Marijnissen is winnaar van de imago-enquête onder kijkers van de actualiteitenrubriek. Op deskundigheid, betrokkenheid, leiderschap én gevoel voor humor scoort hij het hoogst. André Rouvoet is gekozen tot de meest betrouwbare politicus. Wouter Bos scoort slecht op betrouwbaarheid. De enquête trok een record aantal deelnemers: 24.500. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Opnieuw aandacht voor de omstreden Spaanse abortuskliniek. Niet eerder uitgezonden materiaal werpt een ander licht op de rol van Nederlandse artsen die in Barcelona actief zijn. Tevens een gesprek met een Spaanse vrouw die een late abortus heeft ondergaan. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova.Portret over en gesprek met Marcel Kaatee, die door het Openbaar Ministerie genoemd wordt als de minister van Financiën van de firma Holleeder. Hij wordt o.m. verdacht van het afpersen van de vermoorde Willem Endstra en lidmaatschap van een criminele organisatie. Verder aandacht voor de film over zanger Herman Brood. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Andere tijden: Verkering met de vijand - Foutverliefd. Over de represaillemaatregelen tegen de meisjes en vrouwen die tijdens de oorlog een verhouding met Duitse soldaten hadden. Zij werden bij de bevrijding vernederd, uitgejouwd, door straten gedreven, publiekelijk kaalgeschoren en met pek of menie besmeurd. Over die vrouwen en vernederingen verschijnt dezer dagen het boek Wie geschoren wordt, moet stilzitten van de historica Monika Diederichs. Drie van die meisjes van toen, nu in de tachtig, vertellen over hun ervaringen. Ned.2, 20.55-21.25u.

Holland Doc: Het verloren land. Toekomstdocumentaire van regisseur Jos de Putter, deels gesitueerd in Nederland anno 2070. Ons land blijkt dan grotendeels onder water te staan. Via ontmoetingen met mensen die zich met klimaat- en waterproblematiek bezighouden wordt gereconstrueerd hoe het zo ver is gekomen. Met o.a. Pierre Bokma, Geert Mak en fragmenten uit films van Bert Haanstra en Joris Ivens. Ned.2, 23.10-0.09u.

When expeditions go wrong: CSI on Everest. De sterkste klimmers van Amerika staan voor een moreel dilemma als ze op Mount Everest twee groepen klimmers in doodsnood aantreffen. National Geographic, 0.00-1.00u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is presentatrice Bridget Maasland, die sinds 2005 bij Talpa werkt. Zij bedenkt ook programma’s en daarom richtte ze haar eigen productiebedrijf op. The Bridget Triangle was haar eerste idee dat aan BNN werd verkocht, later volgde Katja vs Bridget. Ned.2, 17.35-18.25u.

Pauw & Witteman. Gast is Jort Kelder, die gisteren de nieuwe Quote 500 presenteerde, die dit jaar twintig jaar bestaat. Verder praat Erica Terpstra, terug uit China, over de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. Communicatieadviseur Dig Istha heeft het over de doorslaggevende factoren bij de komende verkiezingen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Stemmingmakerij. In zijn onderzoek naar de ‘stemming’ in Nederland praat cabaretier Freek de Jonge met studenten van de Vrije Universiteit over politiek bewustzijn en kennis. Verder is hij in Lutjebroek voor een Mega Piratenfestijn en klimt even op het podium met zangeres Bonnie St.Claire. In Den Haag praat hij met een aantal deskundigen over de kenniseconomie, globalisering en het onderwijs. Ned.2, 21.25-22.00u.

No borders: Living in a perfect world. Mennonieten in de Mexicaanse woestijn leven volgens de beginselen die hun voorouders twee eeuwen geleden uit Duitsland meenamen. National Geographic, 22.00-23.00u.

drama

The Path to 9/1. Herhaling van het eerste deel van een 4-delige serie over de aanloop naar de aanslagen van 11 september op het WTC en het Pentagon. Lang voor de aanslagen ontstonden er irritaties tussen de twee partijen, de VS en de latere terroristische groeperingen. Langzaam maar zeker beginnen de terroristen hun absurde gedachten om te zetten in werkelijkheid. Met Harvey Keitel, Frank John Hughes en Donnie Wahlberg. SBS6, 23.30-0.55u.

sport

Voetbal. Rechtstreeks verslag met voorbeschouwingen en analyses van de wedstrijden voor de UEFA Cup tussen Heerenveen en Odense en Ajax tegen Austria Wien. Ned.3, 18.45-22.50u.