Surveillance

Hasan Elahi is een conceptuele kunstenaar met de Amerikaanse nationaliteit. Op 12 september 2001 werd de kunstenaar door de FBI aangehouden toen hij uit het buitenland terugkeerde naar de Verenigde Staten. Elahi, die aan Rutgers University werkt, werd langdurig verhoord op Detroit Airport. De FBI wilde precies weten wat hij op 11 september heeft gedaan. De FBI verhoorde Elahi in de maanden na de aanslagen van 9/11 tientallen keren en liet hem negen keer een test met de leugendetector doen. Elke keer als Elahi op reis ging, moest hij de FBI daarover inlichten. Dit bracht de kunstenaar op het idee om zijn leven geheel te openbaren. Elahi heeft zijn bestaan in een kunstproject veranderd dat hij Tracking Transience noemt. Via zijn site bij Rutgers University is te volgen waar Elahi zich bevindt en wat hij doet. Hij neemt tientallen foto’s van plaatsen, van vliegvelden tot toiletten, en de maaltijden die hij eet.

De site:elahi.rutgers.edu/track of 10301 naar 7585.