Rutte wil af van termijn jeugd-tbs

De VVD wil de maximale behandeltermijn van zes jaar voor jeugdige tbs’ers opheffen. In plaats daarvan moeten jongeren pas terug keren in de maatschappij als hun behandeling voltooid is.

Dat zou VVD-leider Rutte vanmiddag in een debat met SP-voorman Jan Marijnissen over het jeugdbeleid voorstellen.

Nu is er een maximale behandeltermijn voor jeugdige tbs’ers van zes jaar. Uit onderzoek blijkt dat van hen 68 procent recidiveert, terwijl dat bij ‘gewone’ tbs 28 procent is. Rutte: „Nu wachten jongeren, soms passief, tot hun jeugd-tbs ophoudt als ze achttien zijn. Dan gaan ze onbehandeld terug de samenleving in en starten dan als volwassenen met een hernieuwde criminele carrière.” Hij wil af van deze „onzinnige” bureaucratische maatregel. Rutte wil dat minderjarige tbs’ers pas weer op straat komen als ze ‘uitbehandeld’ zijn. De VVD wil tevens dat het jeugdinternaat terugkeert. Kinderen uit probleemgezinnen zouden tijdelijk uit hun normale omgeving kunnen worden gehaald en in zo’n internaat worden geplaatst. Dat moet voorkomen dat jongeren op het slechte pad raken.