Rusland straft Georgië met hoge gasprijs

De Russische gasgigant Gazprom heeft de prijs die Georgië volgend jaar voor Russisch gas moet betalen, meer dan verdubbeld. Gazprom eist 230 dollar per duizend kubieke meter gas. Tot nu toe betalen de Georgiërs 110 dollar per duizend kuub.

Dat heeft een woordvoerder van het Russische gasbedrijf vandaag meegedeeld. Hij zei dat een nieuw contract naar de Georgische regering is gestuurd waarin de hogere prijs is neergelegd. „Het is een eerste voorstel, waarover nog moet worden onderhandeld”, zo voegde de woordvoerder daaraan toe.

De nieuwe gasprijs benadert die voor West-Europese afnemers van Gazprom (Duitsland betaalt 280 dollar) en overtreft die voor de republieken uit de oude Sovjet-Unie. Volgens veel waarnemers spelen politieke motieven mee als Gazprom de prijzen vaststelt. Begin dit jaar draaide Gazprom kort de gaskraan naar Oekraïne dicht, waar de pro-westerse president Joesjtsjenko regeert. Die actie leidde tot grote bezorgdheid in West-Europa, dat zijn Russisch gas via pijpleidingen krijgt die over Oekraïens grondgebied lopen. Later dit jaar trad in Oekraïne de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj aan; prompt slaagde de regering in Kiev erin dreigende prijsverhogingen voor Russisch gas te beperken: onlangs werd bekendgemaakt dat Oekraïne volgend jaar ‘slechts’ 130 dollar per duizend kubieke meter gas gaat betalen, tegen 95 dollar nu. Die prijs is altijd nog veel hoger dan de prijs die ex-Sovjet-republieken met goede relaties met Moskou in rekening wordt gebracht. Zo betaalt Wit-Rusland 47 dollar per duizend kuub. Vorig jaar betaalde Georgië nog 63 dollar per duizend kuub.

Georgië en Rusland zijn sinds enige tijd in een buitengewoon fel conflict gewikkeld. De relaties tussen Moskou en Tbilisi, die al vijftien jaar slecht zijn, verslechterden op slag verder toen in Georgië vier Russische officieren werden gearresteerd wegens spionage voor de Russische militaire inlichtingendienst GPOe. Hoewel de vier al snel werden vrijgelaten, reageerde Rusland met zeer scherpe tegenmaatregelen. Het sloot de grenzen met Georgië, inclusief de bancaire, hetgeen het Georgiërs die in Rusland werken onmogelijk maakt geld naar huis te sturen. Ook begon Rusland met het deporteren van illegale Georgiërs, sloot het op procedurele gronden bedrijven met Georgische eigenaars en beschuldigde het Georgië van plannen voor een oorlog tegen de separatistische regimes in Abchazië en Zuid-Ossetië.

Op dit moment bezoekt de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Moskou. Gisteren weigerde president Poetin hem te ontvangen. (AFP, BBC)