regio keuze

RMO Leiden

AMERSFOORT

Op vrijdag 3 november om 20u15 treedt het Mendelssohn Strijkorkest voor het eerst op in Amersfoort. Het orkest is in 2005 opgericht door de violist Christiaan Bor met gevorderde studenten van het Rotterdams Conservatorium, waar Bor viooldocent is.

De Flint, Coninckstraat 60 Amersfoort. Res 033- 4229 222 Inl www.muziekgezelschap.com

DEN HAAG

Lezing Tony Judt Historicus Tony Judt (New York University) presenteert zijn jongste boek: Postwar: A History of Europe Since 1945. De discussie staat olv VPRO-presentator Chris Kijne. Oud-minister Frits Bolkestein neemt deel aan de discussie. Voertaal: Engels.

Museon, Stadhouderslaan 37. Inl/res: 020-6247280 & www.john-adams.nl

Lezing Calin Dan Naar aanleiding van zijn tentoonstelling bij Stroom geeft kunstenaar Calin Dan op 8 nov (20u) een lezing over zijn werk en zijn aspiraties. Zijn specifieke benadering van architectuur en stedenbouw komt daarbij uitgebreid aan de orde. Reactie: Klaske Havik, architect en docente aan de TU Delft.

Stroom, Hogewal 1-9. Inl: 070-3658985 & www.stroom.nl

Prof dr Gerrit de Kruijf, hoogleraar christelijke ethiek aan de Universiteit van Leiden, verzorgt op 9 nov (20u) een lezing getiteld Godsdienst: een onbehaaglijke factor in een multiculturele samenleving.

Kloosterkerk, Lange Voorhout 2-4. Inl: 070-3461576 & www.kloosterkerk.nl

LEIDEN

Schitterend glas Het Rijksmuseum van Oudheden toont op de tentoonstelling Schitterend glas het fraaiste glas uit haar eigen collectie. De voorwerpen zijn afkomstig uit het oude Nabije Oosten, Egypte en het Romeinse Rijk. Te zien zijn ruim 450 eeuwenoude topstukken.

Schitterend glas. T/m 4 maart in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Inl: www.rmo.nl

UTRECHT

Lezing bevolkingskrimpDebatcentrum TUMULT organiseert 7 nov (20u) een debatreeks onder de titel: Hoera? Nederland krimpt! . Als de bevolking krimpt, heeft dat voor verschillende beleidniveaus specifieke gevolgen. Inleiding: Wim Derks, Universiteit Maastricht. Met: Ton de Nijs; Wijnand Duyvendak en Marjolein Demmers. Olv Yvonne Zonderop. De andere avonden in de reeks zijn 12 dec en 23 jan.

Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Lezing Op 8 nov (19u) is er een colloquium over De literaire dimensie van het Cante Jodo. Wat is de oorsprong en de geschiedenis van de Cante Jondo (Diepe zang)? Eric Vaarzon Morel zal met zijn gitaarspel het colloquium openen. In het kader van het Rasa Flamencofestival.

Instituto Cervantes. Voertaal: Spaans-Nederlands met simultaanvertaling. Toegang: €5.

Jan Noyons De tentoonstelling Van kelk tot koffiekan in het Catharijneconvent draait om het werk van de Utrechtse edelsmid Jan Noyons (1918-1982). Met de kerk als opdrachtgever maakte hij in de jaren vijftig en zestig het liturgisch vaatwerk dat gebruikt werd tijdens diensten. Ook ontwierp hij borstkruisen en ringen voor verschillende bisschoppen. Na het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) richtte Noyons zich ook meer op wereldlijke voorwerpen als sieraden en parfumflesjes.

Van kelk tot koffiekan. T/m 7 jan in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Inl: www.catharijneconvent.nl

Torquato Tasso't Barre Land herneemt Torquato Tasso van

Goethe, over de briljante dichter die het met zijn compromisloos en overgevoelig gedrag verbruidt bij de machthebbers. In 1997 werd de groep met deze voorstelling genomineerd voor het Theaterfestival. Nu speelt de Utrechtse groep een nieuwe versie.

1-11 nov Snijzaal, Biltstraat 166. Inl 030-2316142 & www.barreland.nl.

Eerbetoon Gerard van Rooy Het Centraal Museum eert de onlangs overleden kunstenaar Gerard van Rooy (1938-2006) met een kleine presentatie. Te zien zijn een vijftal prenten uit de eigen collectie en een documentaire over zijn leven en werk. Van Rooy stond bekend om zijn verfijnde etstechniek.

Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di /m zo 12-17u.