‘Pushcart’

pushcart.jpgOp weg naar kantoor kocht ik een zakje wortelen. Geen idee waar het plotse enthousiasme vandaan komt, maar opeens verkopen alle ‘pushcarts’ in de stad weer wortelen (453 gram voor 1,50 dollar). Had te weinig geld bij me, maar de verkoper maakte er geen probleem van.

Toch aardig, want kleine kans dat we elkaar ooit nog eens treffen. Daarvoor staan er net teveel wagentjes met groente, fruit, donuts, koffie of shoarma op straathoeken. Moest denken aan een onderzoek naar deze kleine ondernemers waarover ik laatst las.

De bron is niet helemaal onverdacht, onderzoeker Urban Justice Center is voorvechter van de rechten van deze immigranten. Toch even wat hoogtepunten:

• het gemiddelde jaarinkomen van de verkopers bedraagt 7.500 dollar
• 83 procent van hen is immigrant
• fruit wordt verkocht door Bangladeshi (44 procent) of Chinezen (56 procent)
• koffieverkopers zijn met name Afghanen (80 procent)
• veertig procent van alle verkopers zegt moeite te hebben met de Engelse taal
• jaarlijks betalen ze gemiddeld 433 dollar aan boetes

Die boetes zijn soms voor het gebrek aan hygiëne, vaker voor het kiezen van een verkeerde standplaats. Op een straat waar het niet mag, te dicht bij de stoep, te dicht bij een winkel. Burgemeester Bloomberg: „de enige manier waarop je mensen kunt dwingen zich aan de wet te houden is door boetes uit te delen”.

    • Freek Staps