Politie corrigeert media

Een al dan niet belaagde ambulance blijft Vlaardingen bezighouden. Bij een massale vechtpartij in het centrum van Vlaardingen, in de nacht van 30 september, is de politie wel degelijk correct opgetreden. Een ambulance is daarbij weliswaar niet beschadigd, maar de ambulancebroeders voelden zich wél in het nauw gedreven.

Dat hebben de Vlaardingse burgemeester T. Bruinsma en plaatsvervangend korpschef H. Vissers van de politie Rotterdam-Rijnmond gisteren verklaard tijdens een persconferentie. Daarmee probeerden ze het beeld te corrigeren dat de politie „geblunderd” zou hebben. Dat beeld was volgens de politie deze week in de media ontstaan.

Dinsdag presenteerde burgemeester Bruinsma een eigen onderzoek naar de ongeregeldheden. In tegenstelling tot eerdere berichten in de media, en in tegenstelling tot een persbericht van de politie, was de ambulance niet vernield, concludeerde Bruinsma. Ook schreef hij dat de politie veel geweld had gebruikt.

De politie was dermate ongelukkig met de berichtgeving over deze bevindingen, dat ze de burgemeester vroeg om een gezamenlijke persconferentie. Die ging meteen akkoord, zegt een woordvoerster van de gemeente. „In De Telegraaf en het Algemeen Dagblad stond dat er een verschil van inzicht is tussen gemeente en politie. Dat klopt niet.” De bevindingen van de burgemeester blijven onverkort van kracht.

Gaat de politie voortaan elke keer een persconferentie geven als berichtgeving onwelgevallig is? „Alleen als het disproportioneel is”, zegt een politiewoordvoerder. Maar de politie heeft toch een onjuist persbericht verspreid? „We hebben ten onrechte gemeld dat de ambulance vernield was, er was geen blikschade. Maar de broeders voelden zich wel degelijk bedreigd en belaagd.”