Politici en hun plannen

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Kamerlid Geert Wilders heeft grote plannen met het onderwijs. Zo wil de PVV af van het bij de voornaam noemen van docenten. Het aantal sportlessen moet verdubbeld worden om een eind te maken aan het groeiend aantal dikke kinderen. De partij wil verruiming van de lestijden in het primair onderwijs, met twee uur langer les per dag, zodat achterstanden worden weggenomen en talenten van het kind zich beter ontwikkelen. Er moeten tuchtscholen komen voor leerlingen die een strakkere hand behoeven. Want: „In een sfeer van onrust, agressie, gebrek aan discipline en respect en een gebrek aan motivatie en kennis, kan niet geleerd worden.” Verder wil de PVV sneller boetes opleggen aan ouders van minderjarige leerlingen die zich niet aan de regels houden.

Op de dagelijkse nieuwsshow (De Keek op de Dag) van het CDA presenteerde minister Joop Wijn (Economische Zaken) een plan om zwangere zelfstandige ondernemers te helpen. Hij wil dat er een acceptatieplicht voor verzekeraars komt of eventueel een publieke regeling omdat het nu voor vrouwelijke ondernemers veel te moeilijk is zich te verzekeren van inkomen als ze door zwangerschap uit de running zijn. Van alle gezonde zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), mannen en vrouwen, heeft 41 procent geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (die ook geldt voor zwangerschap), aldus Wijn.

Het pleidooi van Wijn past in diens streven om meer ondernemers te krijgen door de drempels voor ondernemerschap te verlagen. Volgens Wijn doet de PvdA juist het omgekeerde door de net verlaagde winstbelasting weer te verhogen. Per saldo komen de plannen van de PvdA met de belastingen neer op een lastenverzwaring van 1,75 miljard euro voor ondernemers, aldus Wijn.

Deze rubriek verschijnt tot en met de verkiezingen op 22 november dagelijks op deze plek en op www.nrc.nl/stemming