Othello

Thijs Römer en Anniek Pheifer in ‘Othello’ Foto Leo van Velzen Den Haag, 20-10-06. Repetitiebeeld uit de voorstelling "Othello" bij Het Nationale Toneel co-productie met Annette Speelt, onder regie van Johan Doesburg met in de titelrol Thijs Romer. Verder Anniek Pheifer als Desdemona en Michel Sluysmans als Jago. Foto Leo van Velzen NrcHb. (FOTO NIET GEBRUIKEN BIJ RECENSIE !!) Velzen, Leo van

Twee Haagse gezelschappen brengen samen een fraaie, indringende voorstelling van het befaamde stuk Othello van Shakespeare. Regisseur Johan Doesburg van het Nationale Toneel en spelers Thijs Römer (Othello) en Michel Sluysmans (Jago) van het collectief Annette Speelt maken van dit drama van jaloezie een sterk geheel.

Othello is een zwarte veldheer, afkomstig uit Noord-Afrika, die in de havenstad Venetië de uitverkoren minnaar wordt van de mooiste vrouw, Desdemona (Anniek Pheifer). Maar Othello's ondergeschikte, vaandrig Jago, is zozeer vervuld van blinde haat dat hij Othello vergiftigt met jaloezie. Jago fluistert Othello toe dat Desdemona hem ontrouw is, dat ze een hoer is die met alle mannen het bed deelt. Othello kan zich niet aan de blinde jaloezie onttrekken. Aan het slot wurgt hij Desdemona en pleegt, ontsteld door zijn eigen daad, zelfmoord.

Thijs Römer en Michel Sluysmans spelen het duo Othello-Jago met souplesse en energie. Jago legt met een camera de beslissende momenten vast, zoals de streling van Desdemona over een mannenborst en het zakdoekje dat zij zou verliezen in de slaapkamer van een van haar minnaars.

Othello is het toneelstuk van de gemene argumentatie. Het is boeiend te luisteren naar de manier waarop Jago stap voor stap zijn val uitzet. Van oudsher is Othello's zwarte huidskleur het belangrijkste aspect. Blanke acteurs schminken zich natuurlijk zwart. Doesburg draait het om: Thijs Römer is al zwart geschminkt als hij opkomt en hij schminkt zich af. Hij wil een blanke zijn.

Inl.: 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl