Opposanten eisen vertrek president Kirgizië

In Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, gaat vandaag de oppositie de straat op voor een massaprotest waarmee ze het vertrek van president Koermanbek Bakijev wil forceren – dit ondanks concessies van de president.

De oppositie hoopt 30.000 tot 40.000 aanhangers bij het Witte Huis – waar de president en de regering zetelen – te verzamelen en daar driehonderd tenten op te zetten om het protest voort te zetten tot Bakijev aftreedt.

De menigte die vanochtend bij het Witte Huis bijeenkwam, werd al geschat op zeker 30.000. Ze riepen leuzen als ‘Bakijev, ga weg’ en droegen banieren van de oppositionele beweging Voor Hervormingen. „De president liegt ons stelselmatig voor en we zijn dat beu”, aldus een van de leiders van de oppositie in een toespraak.

De president en de oppositie zijn al geruime tijd in een machtsstrijd verwikkeld. De oppositie, die ongeveer de helft van het parlement beheerst, eist dat Bakijev verkiezingsbeloften nakomt en een deel van zijn bevoegdheden overdraagt aan het parlement en de regering.

Bakijev gaf gisteren toe en stemde in met een hervorming van de grondwet. Hij beloofde ook dat hij de regering onmiddellijk zou ontbinden en het parlement zou machtigen een nieuwe regering samen te stellen.

De oppositie eiste aanvankelijk dat de grondwetshervorming vandaag van kracht zou worden. Dat wees de president als „ultimatum” van de hand met het argument dat een dergelijk belangrijke hervorming „niet in een uur of twee kan worden verwezenlijkt”. Hij stelde bovendien dat de grondwetshervormingen in december in een referendum aan het volk moeten worden voorgelegd.

Daarop eiste de oppositie zijn aftreden. Ze gelooft niet in de beloofde grondwetshervormingen omdat die „alleen op papier” zouden bestaan. Bovendien is Bakijev niet ingegaan op de eis, corrupte en criminele topambtenaren te ontslaan.

Vanochtend werden drieduizend politiemannen in Bisjkek in staat van paraatheid gebracht. Belangrijke straten in het centrum werden voor het verkeer afgesloten en veel winkels bleven dicht uit vrees voor plunderingen. Volgens oppositieleider Dosaly Esjimchanov heeft de president elitetroepen uit het zuiden van Kirgizië – waar Bakijev zijn machtsbasis heeft – naar Bisjkek gehaald om „tot geweld te provoceren”. „Dit riekt naar regionale confrontatie”, zei hij. De president van zijn kant dreigde de oppositie: „Als u druk uitoefent met bijeenkomsten krijgt u een adequaat antwoord.”

Bakijev kwam aan de macht na de ‘Tulpenrevolutie’ die begin vorig jaar de zittende president Akajev verdreef. Sinds Bakijevs aantreden is Kirgizië van de ene crisis in de andere gerold.

Bakijev heeft zelf een voortijdig vertrek uitgesloten: „Als de president aftreedt, vragen de mensen zich af: wat is dat voor president?”, zei hij vandaag in het parlement. (AP, AFP)