OM wil deal sluiten over bouwfraude

Het Openbaar Ministerie onderhandelt met een aantal bouwbedrijven over het stopzetten van de beroepsprocedure inzake hun veroordelingen wegens bouwfraude.

Een woordvoerster van het ressortparket in Den Haag heeft dat bevestigd.

Vorig jaar juni tekende het Openbaar Ministerie hoger beroep aan in alle zestien strafzaken waarin de rechtbank in Rotterdam uitspraak had gedaan. Het OM had voor vier bouwbedrijven boetes tot twee miljoen euro geëist en voor de twaalf bestuurders celstraffen tot één jaar.

De rechtbank legde de bedrijven echter boetes op tot 100.000 euro, de bestuurders kregen ten hoogste 180 uur werkstraf. De betrokken bouwbedrijven werden wel gekenmerkt als deelnemers aan een criminele organisatie.

De OM-woordvoerster wil weinig kwijt over de onderhandelingen die nu worden gevoerd over het afbreken van de beroepsprocedure. De gesprekken daarover vinden plaats op verzoek van de veroordeelde bedrijven en bestuurders. „Ze gaan over de opportuniteit van de voortzetting van het hoger beroep”, aldus de woordvoerster.

Ook over de voorwaarden waaronder het Openbaar Ministerie zou afzien van hoger beroep, wil ze geen mededelingen doen. In 2001 kwam het Openbaar Ministerie tot een schikking met de bouwbedrijven die betrokken waren bij fraude tijdens de aanleg van de Schipholspoortunnel. Die deal leidde tot grote politieke verontwaardiging in de Tweede Kamer.

Vervolgens maakte oud-directeur A. Bos van Koop Tjuchem bekend dat dit bouwbedrijf jarenlang een schaduwboekhouding had bijgehouden. De bouwfraude bleek daarmee grootschaliger dan gedacht. De Tweede Kamer besloot toen tot instelling van een parlementaire enquêtecommissie naar bouwfraude en illegale prijsafspraken tussen bouwbedrijven. Tegelijkertijd stelde het Openbaar Ministerie vervolging in tegen een aantal bouwbedrijven.

Gisteren liet de voormalige voorzitter van die enquêtecommissie, M. Vos (GroenLinks), voor Radio 1 weten dat ze de opgelegde straffen te laag vond. „Ik had verwacht dat een aantal hoofdrolspelers een strengere straf opgelegd zou hebben gekregen. Dat is belangrijk voor een afschrikwekkende werking.”

Oud-directeur A. Bos van Koop Tjuchem zei in de uitzending over bewijzen te beschikken dat de bouwfraude nog steeds doorgaat. Hij zei te beschikken over nieuwe schaduwadministraties die dat aantonen.