Nationalisten winnen verkiezingen Catalonië

De gisteren gehouden verkiezingen in de Spaanse regio Catalonië zijn gewonnen door de gematigde Catalaansnationalistische partij (CiU). De socialistische partij die de vorige regioregering leidde moest een gevoelig verlies incasseren en eindigde als tweede partij.

De winst van de nationalisten betekent een terugkeer naar de traditionele situatie: CiU maakte sinds de jaren tachtig de dienst uit in de Catalaanse regioregering. In ruil voor steun aan de opeenvolgende centrale regeringen in Madrid wisten de nationalisten daarbij veel financiële concessies en zelfbestuur in de wacht te slepen. De nationalistische leider Artur Mas heeft nog geen voorkeur uitgesproken voor een coalitie waarin hij wil gaan regeren. Een samenwerking met de socialisten is daarbij niet uitgesloten.

Mas maakte voor de verkiezingen wel duidelijk (via een notariële akte) dat samenwerking met de conservatieve Partido Popular uitgesloten is. Deze landelijke oppositiepartij heeft het voorlopig bij de Catalaanse nationalisten verbruid na haar virulente verzet tegen het nieuwe statuut dat de Catalaanse regio meer bevoegdheden geeft.

Dit statuut, dat eerder dit jaar per referendum werd aangenomen, is tevens de oorzaak van de nederlaag van de Catalaanse socialisten. Hun regioregering onder leiding van voormalig burgemeester van Barcelona Pasqual Maragall kwam ten val nadat radicale nationalisten in zijn coalitie de tekst van het nieuwe statuut niet voldoende vonden en er een campagne tegen voerden.

Het verlies van de socialisten is ook een gevoelige slag voor de Spaanse premier Zapatero. Deze stuurde zijn minister van Economische Zaken José Montilla als lijsttrekker naar Catalonië en stak veel energie in de campagne.