Misrekening volleybalsters

Op het WK in Japan begonnen de Nederlandse volleybalsters met een zege.

Gisteren maakte de ploeg een misstap tegen de VS.

Het zelfvertrouwen van de Nederlandse volleybalsters heeft gisteren een deuk opgelopen. De vrouwen van bondscoach Avital Selinger waren er gisteren nog van overtuigd dat ze in het tweede WK-duel vicewereldkampioen Amerika opzij zouden zetten. Maar na een partij van bijna twee uur moest Nederland gisteren in Kobe met 3-2 (25-19, 25-22, 27-29, 20-25 en 15-7) buigen voor de formatie uit de Verenigde Staten.

Dankzij een goede voorbereiding met onder meer twee verrassende overwinningen op drievoudig olympisch kampioen Cuba reisden de Nederlandse vrouwen vorige week met veel vertrouwen naar Japan. Een reeks goede trainingssessies in Azië deed het geloof in eigen kunnen alleen maar toenemen. Op basis van dit goede gevoel durfde aanvoerster Ingrid Visser vooraf daarom de winst op de Amerikanen te voorspellen.

In de eerste twee sets was het geloof in eigen kunnen echter ver te zoeken bij Nederland. Maar ondanks dit teleurstellende begin hervond de ploeg zich weer.

Eerder dit seizoen had Nederland onder meer bij de kwalificatie voor de Grand Prix al laten zien uit achterstand terug te kunnen knokken. Maar na een knappe inhaalrace kon Oranje het ditmaal in de vijfde set niet afmaken.

„Dit is even slikken”, zei Visser. „Vooral aanvallend wisten we op een gegeven moment niet meer hoe we het moesten oplossen. Avital gaf ons wel aanwijzingen, maar die pikten we niet op. Dan loop je tegen een muur op. Ik had er zelf niet zo'n last van, maar ik denk dat de spanning in de eerste twee sets te groot was. Daarna hebben ons niveau nog wel gehaald, maar zij waren net iets feller.”

Hoewel de strijd om de wereldtitel slechts twee wedstrijden oud is, heeft Nederland het zichzelf met deze nederlaag wel moeilijk gemaakt. Het moet voor Oranje normaal geen probleem zijn zich voor de tweede fase te kwalificeren, maar om daar een rol in te kunnen spelen hadden de vrouwen van Selinger zichzelf een goede dienst bewezen door van de Verenigde Staten te winnen. Na deze ronde gaan namelijk de punten mee die zijn behaald tegen ploegen die hun verblijf in het toernooi eveneens weten te verlengen.

Visser: „Ik ben normaal niet iemand van vooruitdenken en rekenen, maar het wordt wel lastiger. We moeten nu alles winnen. Na de rustdag moeten we er vrijdag dan maar staan tegen Brazilië.” (ANP)