Leger in actie om paarden te redden in Friese polder

Leger in actie om paarden te redden in Friese polder Marrum. Vijftig militairen zijn gisteravond ingezet om 110 paarden te redden. De dieren staan opeengepakt op een eilandje in een ondergelopen kwelder in de zomerpolder bij het Friese Marrum. Vijftien zijn er inmiddels verdronken. Gisteravond laat legde Defensie twee pontons in het water van samen ongeveer 30 meter lang. Op zo’n drijvend vlot kunnen 30 tot 40 paarden tegelijk. De pontons werden met 17 voertuigen aangevoerd vanuit Wezep (bij Zwolle), met enige vertraging omdat de bewuste eenheid juist op oefening bij Amersfoort was. De polder is eigendom van natuurorganisatie It Fryske Gea. Die had zijn pachters dinsdag aangespoord hun vee, met het oog op de verwachte hoge waterstand, weg te halen. De eigenaar van de paarden slaagde daar echter niet in. Wel wist hij zijn rundvee en hengsten op het droge te krijgen. Gistermiddag konden achttien veulens en pony’s worden gered met kleine bootjes. De gemeente Ferwerderadiel riep daarna de hulp van het leger in. Als de actie met de pontons niet slaagt, wordt vandaag geprobeerd met een werkschip de paarden te redden. Een strafrechtelijk onderzoek naar nalatigheid van de eigenaar wordt overwogen. Foto FBF Marrum - In het Friese Marrum is sinds woensdagmiddag een grote reddingsoperatie aan de gang waarbij naast de brandweer zelfs het leger is ingeschakeld om een groep van ruim 100 paarden van de verdrinkingsdood te redden. De paarden die op een kleine zandbank staan zijn door het hevige noodweer van afgelopen nacht door het opgestuwde water ingesloten. Ondanks weerwaarschuwingen gisteren heeft één boer de paarden niet naar een veiliger plek gebracht. Volgens de eerste berichten zijn er al 15 paarden bezweken en verdronken. Het leger probeert met drijvende pontons de paarden naar een veilige locatie over te brengen. Naar verwachting zal de reddingsoperatie nog geruime tijd in beslag nemen. FOTOGRAFIE: FBF.nl NAAMSVERMELDING COPYRIGHT FOTO: FBF DE BRUINLAAN 26 1427 AH AMSTELHOEK BELANGRIJK-GEVOLGEN BIJ PLAATSING VAN FBF FOTO'S EN TEKST IN MEDIA OF ANDERS ZIJN VOOR EIGEN AANSPRAKELIJKHEID. SITE www.fbf.nl EMAIL fotografie@fbf.nl FRANK VAN DEN BERG GSM 06-53339633 ERWIN HERMANNS GSM 06-15042208 BIJ GEBRUIK INTERNET HANTEREN WIJ NVF TARIEF FBF FOTOGRAFIE