Joodse kunst komt op de veiling

NEW YORK/AMSTERDAM, 2 nov. In het New Yorkse veilinghuis Sotheby's komen 13 december een aantal belangrijke joodse kunstschatten onder de hamer. Het gaat onder meer om 18e-eeuwse zilveren rituele objecten van de Joodse Gemeente in Amsterdam. Onder de stukken bevinden zich ook verschillende paren 18e-eeuwse zilveren Thora-bekroningen van Willem Rosier en Pieter Jan van Hoven. Die brengen naar verwachting tussen de 30.000 en 115.000 euro op. De collectie beperkt zich overigens niet tot zilver. Ook schilderijen, boeken, manuscripten en textielproducten gaan onder de hamer. Die zijn overigens veelal afkomstig uit andere landen. Een van de pronkstukken is het schilderij The Antiquarian van de Hongaar Isidor Kaufmann, dat 275.000 euro tot 350.000 euro moet opbrengen.