‘Hezbollah, Iran, Syrië ondermijnen Beiroet’

De Verenigde Staten zeggen over „groeiend bewijs” te beschikken dat Syrië, Iran en de fundamentalistisch-shi’itische Libanese organisatie Hezbollah zich opmaken om de Libanese regering omver te werpen. Hezbollah en Syrië wezen de beschuldiging meteen van de hand, en de Libanese parlementsvoorzitter Nabih Berri, eveneens een shi’iet, reageerde argwanend. Willen de Amerikanen de regering steunen of haar juist ondermijnen, vroeg hij zich af.

Aanleiding tot de Amerikaanse waarschuwing is kennelijk de eis van Hezbollahleider Hassan Nasrallah dat de coalitieregering van premier Fuad Siniora vóór 13 november wijkt voor een regering van nationale eenheid. In dat kabinet zouden Hezbollah en bondgenoten vetomacht hebben. Als dat niet gebeurt, zal Hezbollah straatprotesten organiseren en zo vervroegde verkiezingen afdwingen, aldus Nasrallah.

Berri, een vriend van Syrië die de organisatie Amal leidt, heeft opgeroepen tot een dialoog tussen politieke leiders in Libanon die een compromis zou moeten opleveren.

Woordvoerder Tony Snow van het Witte Huis gaf gisteren geen bijzonderheden over de bewijzen waarover Washington zou beschikken. De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton zei gisteren dat voortdurende schendingen van VN-resoluties die de ontwapening van Libanese milities, en met name Hezbollah, eisen, onderdeel zijn van de „bewijsbasis” van de beschuldigingen van het Witte Huis.

Overigens wil premier Siniora vooralsnog evenmin weten van ontwapening van Hezbollah, dat door de oorlog tegen Israël van afgelopen zomer steun bij de Libanese bevolking heeft gewonnen.

Syrië oefende aanzienlijke invloed uit in Libanon tot het vorig jaar werd gedwongen zijn troepen uit het land terug te trokken na de moord op ex-premier Hariri. Iran en Syrië zijn steunpilaren van Hezbollah. (AP)