Helmond Sport stapelt probleem op probleem

Helmond Sport beleefde een zeer slechte seizoensstart. Het is de vuurdoop voor oud-international Gerald Vanenburg. „Normaal ga je er als coach gewoon uit.”

‘Vur welleke club bende gai?’. Het antwoord – ‘Vur Helmond Sport’ – werd vrijdag na de 2-0 overwinning op FC Omniworld met wat meer overtuiging dan in de voorgaande weken meegezongen door de aanhang van de Brabantse voetbalclub. Helmond Sport, hekkensluiter in de eerste divisie, beleeft de slechtste seizoenstart in de clubhistorie.

„Eindelijk”, verzuchtten supporters, spelers en technische staf vrijdagavond opgelucht na de eerste competitiezege. Daarvoor viel er weinig te lachen of te genieten in stadion De Braak. Vooral de afstraffingen op eigen veld tegen Veendam (1-7) en Emmen (0-5) waren hard aangekomen. Dieptepunt was misschien wel de 1-0 nederlaag tegen het eveneens laag geklasseerde Fortuna Sittard een week geleden. Gevolg: een dramatische tussenbalans, met vijf punten uit dertien wedstrijden en 37 tegentreffers.

Oud-international Gerald Vanenburg, die in Helmond een uiterst moeizaam debuut kent als hoofdcoach, kondigde vooraf aan dat de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard dé kans was om voor het eerst de volle buit binnen te halen. Maar de zoveelste teleurstelling volgde. Reden voor de supporters geen wedstrijdverslag te plaatsen op de fansite, onder het motto ‘Jullie geen inzet, wij geen inzet. Eerst voetballen’.

Vier dagen later, in de rust van het duel met FC Omniworld, is de stemming op de tribunes al wat beter. Helmond Sport is de eerste helft de betere ploeg en staat op een verdiende 2-0 voorsprong. Seizoenkaarthouder Bert Hokke pakt zijn mobieltje. „We worden wel verwend, hè. Maar ja, een kinderhand is gauw gevuld’’, zegt hij tegen zijn vrouw. „Wij betalen voor een seizoenkaart en dan verwachten we wel dat de jongens wat laten zien.”

Hokke erkent dat het seizoen tot nu toe „helemaal niks” was. „Deze wedstrijd wordt er voor het eerst gevoetbald.” Een eenduidige verklaring voor de valse start is er volgens Hokke niet. Aan de blessuregolf waarmee de club kampt – het hele seizoen ontbreken al tussen de vier en acht basisspelers – ligt het niet alleen. Hetzelfde geldt voor de jonge, relatief onervaren coach. Hokke: „Vanenburg kreeg de spelers in het begin niet aan het voetballen. Maar het is te makkelijk om alles op de coach of de blessures af te schuiven.”

Getuige het ontbreken van witte zakdoekjes of spandoeken met teksten aan het adres van Vanenburg heeft de oud-speler van Ajax en PSV nog altijd het vertrouwen van het publiek in Helmond. Ook van aanvoerder en routinier Roy Hendriksen (37). Hij wijst op het ontbreken van diverse basisspelers, waardoor Vanenburg gedwongen is een beroep te doen op jongelingen als René Paardekooper, Roel Schirra, Joost Habraken en Dave Osei. Spelers met een voor dit seizoen beoogde rol in het tweede elftal of als wisselspeler.

„Toen Vanenburg binnenkwam, had iedereen hoge verwachtingen”, weet ook Hendriksen. „In de voorbereiding speelden we bij vlagen ook goed. Maar als daarna de ene na de andere basisspeler afvalt, moet je roeien met de riemen die je hebt. Twee jonge spelers in je team kan prima. Als het er vijf of zes zijn, heb je het gewoon net niet.”

Hendriksen heeft nog nooit zo’n slechte competitiestart meegemaakt, maar houdt vertrouwen in zijn coach. „Voor Gerald is het moeilijk. Door alle blessures moest hij tig stappen terug. Als het geen vechter was, had hij de handdoek hier al in de ring gegooid.”

Wat algemeen directeur Mario Captein betreft staat de positie van Vanenburg evenmin ter discussie. „Het is een ambitieuze trainer die zijn sporen heeft verdiend als speler.” Captein beseft dat het bereiken van de doelstelling van dit seizoen – een plaats bij de eerste zes – na vrijwel onhaalbaar is. Het behalen van een periodetitel, de andere route naar de play-offs, wordt een lastige klus. „Laten we eerst maar eens wat wedstrijden winnen en zorgen dat iedereen fit wordt.”

Door de blessures was Vanenburg elk duel gedwongen een andere ploeg het veld in te sturen. „Normaal ga je er als coach gewoon uit, als je 5 punten uit 13 wedstrijden hebt. Ook al heet je Cruijff. Maar ik werk hier met plezier en voel me absoluut niet te groot voor Helmond Sport. Ik weet wat ik wil en heb er vertrouwen in. Mijn tijd komt nog wel.”

Morgenavond speelt Helmond Sport uit tegen Volendam.

    • Pieter de Vries