Groot-Brittannie

Arts CouncilDe toekomst van het Arts Council England, dat theater, dans, literatuur en visuele kunst financiert, is onduidelijk. Een nieuw filmevenement, deze maand van start gegaan, hoopt daar verandering in te brengen. Single Shot is een rondreizend programma met video’s en films van bekendheden en nieuw talent. Filmpjes maakten gebruik van verschillende media en zijn in één ongemonteerde opname gemaakt. Na een grand opening in Tate Britain is werk van zes uitverkorenen, zoals Mike Marshall’s track door een Indiaans oerwoud, in bioscopen, openlucht theaters, galerieën en andere onconventionele filmlocaties. Het is ook te volgen op internet, mobiele telefoon en iPod.

T/m 31 maart Single Shot, Londen, Manchester, Newcastle, Birmingham, Leeds, 00447966 934378 & www.single-shot

JazzDe meeste toeristen denken bij jazz in Londen alleen maar aan Ronnie Scott’s beroemde jazzlocatie en Jamie Callum. Maar het wordt ook gespeeld in jazzboekenwinkeltjes, rokerige pubs, achterin donkere barretjes en er zijn zelfs Thames river jazzcruises. Zelfs pizzarestaurants zoals Pizza Express doen mee. Het Jazz Festival van BBC radio 3, de favoriet van Time Out lezers vorig jaar, maakt een belangrijk deel uit van de levendige en gevarieerde jazzscène. Dit jaar is er Brits talent zoals Stan Tracey en Mike Westbrook, jazz uit Schotland, Scandinavië en uit Nieuw Zeeland van de opkomende pianist Aron Ottignon. Er is ook een BBC Jazz Blog.

T/m 19 nov, London Jazz Festival, South Bank Centre, Barbican, Ray's Jazz in Foyles, Shanghai Blues in Holborn en andere locaties, 004420 7324 1880 & www.londonjazzfestival.com

En verder in Londen: Grote expsitie over de Spaanse schilder Diego Rodriguez de Silva y Velázquez (1599-1660 t/m 21 jan in the National Gallery, t/m 3 dec, Trading Places, poëzie met geluid op het buitenterras, South Bank Centre, SE1, 00448703 800 400 & www.rfh.org.uk; t/m 7 jan.