Galerieselectie

Hans W. Hovy Beeldhouwer Hans W. Hovy werkt met traditionele materialen als wit albast, roze speksteen en gepatineerd brons. Bij Galerie Onrust toont hij vijftien sculpturen uit de afgelopen twee jaar: verleidelijke, gladgepolijste ronde vormen die soms aan menselijke lichaamsdelen doen denken. In de recente beelden zijn soms gezichten te herkennen, maar van de karakteristieke kenmerken – ogen, neus, mond – ontbreken er altijd wel een paar. Ook hebben de kunstwerken menselijke trekjes: ze stralen iets parmantigs uit, of juist iets dommigs.

Sculpturen van Hans W. Hovy t/m 18 nov in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam. Wo t/m za 11-17u.

Ksenia Galiaeva In haar fotoseries neemt de Russische fotografe Ksenia Galiaeva, die sinds 1995 in Nederland woont, ons steeds weer mee naar haar geboortedorp Pskov, ten zuiden van St. Petersburg. Heimwee is haar drijfveer. Galiaeva fotografeert haar familie, haar ouderlijk huis, haar vrienden, de omgeving waarin ze opgroeide. In haar nieuwste werk Archive, dat bestaat uit foto- en diaverzamelingen, kan de toeschouwer ook snuffelen in archiefdozen vol persoonlijke documenten.

Foto’s van Ksenia Galiaeva. T/m 25 nov Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207a, A’dam. Di t/m za 13-18u.

Caroline Prisse Kunstenaar Caroline Prisse is gefascineerd door netwerken, groeivormen, structuren en systemen. Op haar tentoonstelling We planten bomen in rijen vertaalt ze die interesse in sculpturen van glas, porselein en rubber, maar ook in tekeningen. Prisse stapt in haar werk moeiteloos over van de natuurlijke wereld van de bloedsomloop en het spijsverteringskanaal naar de door de mens geconstrueerde wereld van stroomvoorziening, en computerhardware. In haar ogen is de opbouw van het menselijk lichaam nauw verwant aan de organisatie van een moederbord van een pc of een Vinexwijk.

Tekeningen en sculpturen van Caroline Prisse. T/m 18 nov in Galerie Van Wijngaarden, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Marc Nagtzaam Met eenvoudige middelen – grijs potlood op papier – werkt Marc Nagtzaam gestaag aan een oneindige serie kernachtige tekeningen. Vaak bestaan zijn werken uit gearceerde donkere vlakken grafiet, waaruit delen wit zijn gespaard. In het beeld zijn directe referenties bijna afwezig, al haalt Nagtzaam wel inspiratie uit de vormentaal van architectuur of design. De composities roepen met hun geometrische elementen herinneringen op aan de Russische constructivisten, maar ook het werk van Jan Schoonhoven springt in gedachten, vanwege de eindeloze herhaling van de potloodstreepjes.

Tekeningen van Marc Nagtzaam. T/m 18 nov in Galerie van den Berge, Westwal 45, Goes. Do t/m za 12-17u.

Chaos in Groningen In de Der Aa-kerk is de komende dagen een gezamenlijke presentatie te zien van zeventien galeries en kunstenaarsinitiatieven uit Groningen. De keuze voor de verschillende kunstwerken werd gemaakt door Wim van Krimpen, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. Het thema ‘chaos’ mag vrij letterlijk worden genomen. Alle kunstdisciplines komen aan bod, van performance en video tot schilderkunst en fotografie.

Kunst in de Der Aa-kerk. T/m 12 nov Akerkhof 2, Groningen. Dag 12-18u.

En verder Schilderijen van Thomas Raat t/m 25 nov Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A'dam, foto’s en film van Lukasz Skapski t/m 18 nov Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; tekeningen & muurschildering van Roland Sohier t/m 18 nov Artspace Witzenhausen, Hazenstraat 60, A’dam; schilderijen van Ryan McGinness t/m 11 nov Vous etes ici, Lijnbaansgracht 314, A’dam; tekeningen van Nik Christensen t/m 25 nov Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; schilderijen van Victor Man t/m 9 dec Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; foto’s van Laura Medler t/m 25 nov St Outline, Oetewalerstraat 73, A’dam; schilderijen van Marlene Dumas t/m 25 nov Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A’dam recente werken van Alphons Freijmuth t/m 12 nov Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht; tekeningen van Irene Drexler & Pjotr Müller t/m 3 dec Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, R’dam.