Frankrijk

Tricicle Het spektakel Sit door het Spaanse gezelschap Tricicle is een burleske meditatie over de kunst van het zitten en de anderen verhinderen te gaan zitten. Het spektakel verhaalt over de geschiedenis van de stoel, van het stenen tijdperk tot heden en wordt zonder een enkel woord uitgebeeld door de denkbeeldige personages van de familie Chairwood. Een voorwendsel voor veel krankzinnige waanzin: van een stoel met één poot tot en met een fauteuil in de vorm van een koe die zich niet wil laten melken. De inspiratiebronnen? Van de subtiele Jacques Tati via de Marx Brothers en de Monthy Python t/m Django Edwards. Na ruim 700 voorstellingen in de hele wereld, is het toch nog steeds moeilijk om aan een kaartje te komen.

Sit t/m 12 nov in het Casino de Paris, 16, rue de Clichy, 0033-149952222.

Joël Meyerowitz De beroemde Newyorkse fotograaf Meyerowitch is straatfotograaf van het eerste uur. In de jaren zestig struinde hij samen met zijn grote voorbeeld Garry Winogrand de straten van New York af. Hij vond het concept van de field photography uit: de toeschouwer moet dezelfde gewaarwordingen ondervinden als de fotograaf bij het maken van de foto. Een reden waarom hij direct na de aanslagen van 11 september door het Museum van de stad New York werd gevraagd een fotoarchief aan te leggen van Ground Zero. Hij was de enige fotograaf die gedurende de eerste negen maanden onbeperkt toegang had tot het rampgebied. Zijn album van deze foto’s, Aftermath (Phaidon), zal ook zeker grote indruk maken. In Hotel Sully is zijn eerste Europese expositie met 120 kleurenopnames uit 1970-1980.

Meyerowitz, t/m 14 jan in het Hotel de Sully, 62, rue Saint-Antoine, Parijs, di t/m vrij van 12-19u, sa en zo 10-19u, 0033-142744775.

En verder in Parijs Yves Klein t/m 5 febr in het Centre Pompidou, www.centrepompidou.fr; Portraits publics, portraits privés t/m 8 jan in het Grand Palais, www.rmn.fr/portraits.