Een taboe is gewoon iets dat eigenlijk niet mag

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan Regie: Larry Chalres. Met: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian. In: 65 bioscopen. *** scene uit de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) FOTO: 20th Century Fox Sacha Baron Cohen

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Regie: Larry Chalres. Met: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian. In: 65 bioscopen.

In Jonathan Safran Foers roman Everything Is Illuminated was het ook al verrassend: dat slecht Engels praten nog zo grappig kan zijn. Sacha Baron Cohens film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan bewijst het opnieuw. Het overtreden van de regels die voor taal zijn afgesproken, is in deze film schattig, vertederend en bevrijdend. Er worden wel meer regels overschreden. Vrouwen, joden, zigeuners, Amerikanen, Kazachen, dikkerds – weinig is veilig of heilig in Borat. Een lid van het trio seksisme, racisme, antisemitisme ligt aan de basis van bijna al zijn grappen. Kazachstan heeft tot nu toe het officieelst aanstoot genomen. De regering liet in een paginagrote advertentie in de New York Times weten dat gefermenteerde paardenpis niet de nationale drank is en dat vrouwen wel stemrecht hebben. In Duitsland hebben Sinti en Roma om een verbod van de film gevraagd. Wie volgt?

Borat begon zijn leven als een typetje in de televisieshow van Sacha Baron Cohen, de Engelse komiek die beroemd werd als Ali G. Borat Sagdiyev is een verslaggever uit Kazachstan die naar Amerika gaat om reportages te maken voor de Kazachse televisie. Doelwit van Baron Cohen zijn vooral ‘gewone’ Amerikanen. „Wat voor geweer raadt u aan voor het doden van een jood”, vraagt Baron Cohen in een wapenwinkel. „Ik adviseer een 9mm of een Glock automatic”, antwoordt de verkoper. Soms is het bijna niet te geloven dat zo’n gesprekje niet in scène is gezet. Maar Borat wordt verkocht als ‘guerilla filmmaking’. Sacha Baron Cohen was niet alleen tijdens de opnames, maar tijdens de hele reis in character.

In de handen van Borat wordt elk taboe gewoon iets dat niet mag. Ik heb dubbel gelegen om de scène waarin Borat en zijn producent in een bed & breakfast van een joods echtpaar terechtkomen. Ze zijn zo bang voor deze lieve bejaarden dat ze door het raam vluchten. De verhaallijn waarin Borat verliefd wordt op Pamela Anderson is minder hilarisch. Met seksisme is het wat moeilijker scoren dan met antisemitisme.

Bianca Stigter