Een robot met menselijk gezicht

Op een Japanse technologiebeurs staren mens en robot elkaar in de ogen – links is de robot. Foto Reuters Android Repliee Q2 (L) faces graduate student Motoko Noma at an exhibition during Core Technology Symposium in Tokyo October 31, 2006. Repliee Q2, with 42 actuators to generate human-like behaviour, has been developed by the Department of Adaptive Machine Systems Graduate School of Engineering of Osaka University. REUTERS/Kiyoshi Ota (JAPAN) REUTERS

Wie het eerst knippert, is af. Het is niet gezegd dat de Japanse robot links op deze foto dat spelletje wint van de ‘echte’ mens rechts. De maker van Repliee Q2, professor Hiroshi Ishiguro, probeert met zijn androïde de mens zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. Ze knippert met haar ogen, ze beweegt haar handen en romp als ze praat, ze draait met haar ogen en beweegt haar mond. Mens en machine ontmoetten elkaar dinsdag op een technologiebeurs in Tokyo.

Repliee Q2 gebruikt 42 actuatoren (kunstmatige spieren) om de menselijke beweging zo goed mogelijk na te doen – dertien daarvan bewegen haar gelaat. Professor Frans Groen van de Universiteit van Amsterdam, die zich bezighoudt met autonome systemen, noemt dit een relatief groot aantal voor een robot. Maar het blijft toch ruim achter bij de mens, die in zijn lichaam ruim 600 spieren tot zijn beschikking heeft.

Maar Repliee Q2 heeft er geen zeshonderd nodig: ze loopt bijvoorbeeld niet (haar onderlijf telt maar twaalf ‘spieren’), ze is gebonden aan haar stoel. Al haar pneumatische actuatoren, en ook haar microfoons en sensoren, zijn gericht op menselijke interactie. Ze reageert op aanraking, haar huid is zacht en haar haar is echt mensenhaar. Dit soort specialisatie zie je veel in de robotica, zegt Groen. De ene robot kan heel goed praten, maar niet lopen. De lopende lijkt weer niet op een mens. De mensgetrouwe robot kan niet schaken. „We vorderen met kleine stapjes.”

De ‘vader’ van Repliee Q2, Ishiguro, heeft inmiddels ook een robotversie van zichzelf: Geminoid. Die wil hij uiteindelijk inzetten bij saaie vergaderingen. Maar volgens Groen is dat nog ver weg. Hij ziet als eerste toepassing bijvoorbeeld rondleidingen in musea. Maar daarvoor moet de Japanse robot eerst van haar stoel afkomen.