Duitsland

Kunst-werk „Leven zonder werk’’, schrijft de psychoanalyticus Sigmund Freud, „kan ik me niet goed voorstellen. Fantaseren en werken valt voor mij samen, ik amuseer me bij niets anders.’’ Daar staan dan weer de stemmen tegenover van de fans van het nietsdoen. De situationisten schreven vijftig jaar geleden op de Parijse huismuren: „Ne travaillez jamais!’’ Een tentoonstelling in Bremen haakt in op de discussies over werk en vrije tijd – aan de hand van kunst. Zo maakte Francis Alÿs in Mexico City een reportage van zichzelf terwijl hij zich tussen de werk zoekende elektriciens mengde. Alice Creischer en Andreas Siekmann komen met een serie animatiefilmpjes over de utopie van de arbeidsvrije maatschappij en Annette Weisser en Ingo Vetter veranderen stro in goud. „Bin beschäftigt’’

T/m 7 jan Gesellschaft fúr Aktuelle Kunst, Teerhof 21, Bremen. Di-zo 11-18u, do tot 21u.Info: 0049-421500897 en www.gak-bremen.de.

Picasso en het theaterErnstig kijkt het harlekijntje voor zich uit. Hij is naakt, kwetsbaar en treurig. Een roestbruine achtergrond accentueert de melancholieke sfeer. De Zittende harlekijn is een schilderij van Pablo Picasso. Hij ontdekte al vroeg het theater en vooral personages uit de commedia dell’arte spraken hem aan, zoals de Pierrot en de Arlequino. Die droeve potsenmakers krijgen bij hem een onwillekeurige gelijkenis met de moderne kunstenaar. Picasso’s fascinatie voor het theater ging zo ver dat hij een echt ballet maakte: Parade. Daarmee begon, in 1917, een intensieve samenwerking met Diaghilevs gezelschap Ballets Russes. Picasso ontwierp er decors en kostuums voor en vele daarvan zijn nu in Frankfurt te zien.

Picasso und das Theater: t/m 21 jan in de Schirn Kunsthalle, Römerberg, Frankfurt/M. Di, vr-zo 10-19u, wo en do 10-222u. Info: 0049-69299882-0 en www.schirn-kunsthalle.de.

En VerderArt Cologne, beurs met foto’s van Richard Avedon, Anton Corbijn ea, t/m 5 nov Messe van Keulen: www.koelnmesse.de;