Doorzichtige zakjes en meer strengere regels voor bagage

Passagiers op Schiphol en alle andere Europese luchthavens moeten zich vanaf maandag houden aan zeer strenge regels voor handbagage. Vloeistoffen mogen slechts in hoeveelheden van 100 milliliter worden meegenomen en het totale volume van de vloeibare producten mag niet hoger zijn dan één liter. Bovendien moetenvloeibare stoffen zijn verpakt in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje. Babyvoeding en medicijnen zijn hiervan uitgezonderd, lenzenvloeistof niet.

Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine zei vanmiddag rekening te houden met „veel gedoe en irritatie onder reizigers”. Hij gaf samen met Tjibbe Joustra, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, een toelichting op de nieuwe regels, waarover de EU eerder een akkoord bereikte.

Aanleiding vormde de arrestatie van een groep terrorismeverdachten in Groot-Brittannië, op 11 augustus. Moslimextremisten wilden met kneedbare explosieven in hun handbagage vliegtuigen in de lucht opblazen. „De waarschijnlijkheid dat dit in Nederland zou gebeuren is niet groot, maar we zijn geen eiland”, aldus Joustra. „We moeten ons houden aan de EU-afspraken.”

De nieuwe regeling geldt op alle luchthavens in de 25 lidstaten van de EU, alsmede in Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Schiphol zet 600 mensen extra in om te helpen bij de bagagecontrole, die naar verwachting aanzienlijk langer zal duren. De luchthaven verstrekt in de aanvangsfase zelf de plastic zakjes. Volgens Cerfontaine zal streng op de regels worden toegezien. „Een verpakking waar 125 ml op staat, verdwijnt in de afvalcontainer.”

Op de luchthaven mogen, na de douane, nog wel dranken en andere vloeistoffen worden gekocht, maar ook deze worden verpakt ineen speciale zak, voorzien van een zegel. Het zegel is 24 uur geldig.

De meeste problemen verwacht Schiphol met de passagiers die overstappen van een bestemming buiten de EU. Vloeistoffen die bijvoorbeeld in Amerika of tijdens de vlucht zijn aangeschaft, mogen niet worden meegenomen op de aansluitende vlucht. „Jammer voor de Chanel die u in Amerika heeft gekocht, die bent u kwijt”. Cerfontaine vreest „opwinding bij de sushi-bar” naast het transfercentrum.