Dolgraag meer betalen

Zestien rijke Nederlanders steunen GroenLinks. Ze verklaren meer belasting te willen betalen.

Rijk en toch niet tevreden. Omdat er nog veel ongelijkheid bestaat. Zestien gevierde Nederlanders die wat inkomen betreft behoren tot de bovenste tien procent van de bevolking, willen dolgraag méér belasting betalen. In een open brief aan de premier vragen onder anderen GroenLinks-lijstrekker Femke Halsema, schrijver Geert Mak, voetballer Khalid Boulahrouz en columnist Jan Mulder aan Balkenende of hij niet wat meer van hun geld wil doorgeven aan hun minder bedeelde landgenoten.

„Bedankt Balkenende dat u zo goed voor ons heeft gezorgd de afgelopen jaren”, schrijven zij, „maar wordt het niet te dol?” Het zijn allen GroenLinks-sympathisanten, maar iemand als mediaondernemer Harry de Winter is toch vooral bekend als SP-lid.

Ze schrijven: „U hebt de hypotheekrenteaftrek in stand gehouden, evenals onze koopkracht. Met welke problemen we ook rondlopen, geldzorgen hebben we niet. En u hebt ons nog extra geholpen! We hoeven niet rijker te worden, zeker niet ten koste van medeburgers die het een stuk minder hebben. Het is wel mooi geweest. Wij willen best wat afstaan als u het eerlijk verdeelt.”

De opstellers doen een aantal voorstellen. Als de premier investeert in de kwaliteit van goede en gratis kinderopvang, willen zij hun kinderbijslag afstaan. Als de premier investeert in de kansen van starters op de woningmarkt, dan mag hun hypotheekrenteaftrek worden beperkt. Als de premier er voor zorgt dat zwakkeren voldoende zorg krijgen, dan willen zij best een hogere zorgpremie betalen. GroenLinks hoopt nog meer gefortuneerden aan zich te binden met een advertentie vandaag in de Quote-500, De tekst luidt: „Heeft u het vermogen om GroenLinks te stemmen?” (AR)

Bijdragen: Petra de Koning, Antoinette Reerink en Guus Valk